Komunikat z obrad Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania z siedzibą w Gdańsku w dniu 10 października 2023 r.

1. Trzech wyróżnionych stypendystów Funduszu Stypendialnego Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” (Zofia Kosobucka, Cezary Matuszewski, Patrycja Pindela) przedstawiło fragmenty swych prac nt.: Moje spotkania z NSZZ „Solidarność”. P. Pindela, uczennica IV klasy X LO w Gdyni (opiekun Agnieszka Tanaś, wiceprzewodnicząca „Solidarności” oświatowej w Gdyni), dołączyła pracę plastyczną na temat historii strajków w Gdyni oraz legendarnego lidera strajku w Stoczni Gdynia w sierpniu 1980 r. Andrzeja Kołodzieja. Informacje o funduszu, wręczenie nagród, przekazanie podziękowań darczyńcom Funduszu,  nastąpiło z udziałem Anny Kocik i Wojciecha Książka – członków Kapituły Funduszu. Całość tekstów znajduje się na stronie Sekcji i Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy.

2. Odbyło się spotkanie z Jerzym Wiśniewskim dyrektorem Wydziału Strategii i Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku (w zastępstwie Małgorzaty Bielang – Pomorskiej Kurator Oświaty). Dyr. J. Wiśniewski przedstawił m. in.:

• Kierunki realizacji polityki oświatowej w roku szkolnym 2023/2024.
  • Informacje nt. awansu zawodowego nauczycieli w roku szkolnym 2022/2023, najczęstszych błędach formalnych, jakie pojawiają się w dokumentacji składanej przez nauczycieli.
  • Uwagi do oceny pracy nauczycieli (kto jej podlega, terminy, wymagane opinie, tryb odwoławczy).

Dyr. J. Wiśniewski odpowiedział na pytania członków Rady, w zakresie omawianych zagadnień. Przekazał też prezentację do wiadomości członków Rady Sekcji.

3. Podczas obrad nastąpiło przedstawienie się członków Rady Sekcji i Komisji Rewizyjnej. Zostały przekazane podziękowania Barbarze Kamińskiej za ponad 25 lat pracy w Prezydium Sekcji. B. Kamińska pozostaje członkiem Rady Sekcji.

4. Mec. Przemysław Sąpór omówił kilka spraw związanych ze zmianą przepisów prawa i nowymi przepisami:

• Wcześniejsze emerytury nauczycieli. Nowelizacja ustawy Karta nauczyciela weszła w życie w 2023 r. Zmiana naliczania z okresu zatrudnienia na okres składkowy  nie jest zbyt korzystna dla naliczania emerytur. Nauczyciele, którzy będą mogli skorzystać z wcześniejszej emerytury dopiero od 1 września 2024 r. skorzystają z tego uprawnienia, mogą być dodatkowo zatrudnieni w wymiarze nie wyższym niż ½ etatu za zgodą organu nadzorującego szkoły. Poinformowano, że  ekspertem ws. emerytalnych jest mec. Maria Szwajkiewicz z Biura Prawnego ZRG.
  • Zasady skorzystania z programu „Laptop dla nauczyciela” – dotacji 2,5 tys. zł przy zakupie laptopa lub laptopa przeglądarkowego (kogo z nauczycieli dotyczy, jak wypełnić wniosek i oświadczenie, że nie skorzystało się z innej formy pomocy publicznej ). Program obowiązuje do końca 2025 r., Przedstawione zostało wystąpienie władz KSOiW do Ministerstwa Cyfryzacji ws. rozporządzenia, które ograniczyło grupy nauczycieli mogących skorzystać z tego programu.. Zgłoszono wniosek, aby Sekcja wystąpiła do władz krajowych Związku o zbadanie zgodności rozporządzenia z zapisami ustawowymi.

Przedstawiono dotychczasowe informacje wynikające z realizacji nagrody z okazji 250 rocznicy powstania KEN. Okazuje się, że w różnych JST w odmienny sposób są one naliczane. B. Brauer zwróciła się do członków Rady, aby przekazywali informacje w tym zakresie, by ew. wystąpić do KSOiW/MEiN z zapytaniem, jaka kwota na jednego nauczyciela została przekazana JST w tzw. subwencji oświatowej, od której nalicza się wysokość nagrody netto.

5. W. Książek przedstawił projekt Uchwały programowej WZD KSOiW (w tym fragmenty dotyczące płac i nakładów na edukację, szkolnictwa branżowego, tzw. edukacji włączającej, zadań związkowych, potrzeby zawarcia Edukacyjnej Umowy Społecznej). Zaapelowano, aby zgłaszać uwagi do projektu do 30 listopada 2023 r.

6. Przedstawiono  ofertę szkoleń:

• Mobbing, 24 października br. – szkolenie  on-line organizowane przez KSOiW,    zgłoszenia do 20. 10. 2023 r.
  • Konferencja „Współczesne uwarunkowania rynku pracy”, 24 listopada br. – UG.
  • Szkolenie wyjazdowe: „Jak korzystać z prawa?”, 1-3 grudnia br.
  • Szkolenia stacjonarne Działu Szkoleń Regionu Gdańskiego:

16-17 października – Rozwój związku
   16 października – Zakładowy fundusz świadczeń socjalnych
   15-16 listopada – Zakładowe komisje rewizyjne
   24 listopada – Mobbing
   4 grudnia – Zakładowy fundusz świadczeń socjalnych.

Ponadto:

• B. Brauer poinformowała o przyjętym zakresie obowiązków członków Prezydium Sekcji
  • E. Rocławska – członek Rady poinformowała o obradach Rady Sekretariatu Nauki i Oświaty 5. 10. 2023 r.
  • Przewodnicząca B. Brauer poinformowała ponadto o:
  • wręczeniu odznaczeń, medali KEN, nagród przez Pomorskiego Kuratora  Oświaty (17.10. 2023 r.), w tym członkom NSZZ „S”. Udział weźmie B. Brauer,
  • wręczeniu Nagród Marszałka Województwa Pomorskiego i „Nauczyciela Pomorza” (14. 10. 2023 r.). Udział wezmą A. Kocik i W. Książek,
  • Przewodnicząca B. Brauer przekazała życzenia z okazji Dnia Edukacji Narodowej oraz zaapelowała o udostępnienie tekstu życzeń Prezydium Sekcji członkom KZ/KM, pracownikom szkół.

Następne zebranie Rady Sekcji odbędzie się on-line, 7 listopada 2023 r., godz. 10.00.

W imieniu Rady Sekcji:
Bożena Brauer, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku

Komunikat do wybrania i wydrukowania…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej