W Radiu Gdańsk „Stocznia Solidarności”

Od 6 do 13 grudnia br. na antenie Radia Gdańsk jest emitowany cykl audycji „Stocznia Solidarności. Rola przeszłości dla przyszłości”. Opowiada on o materialnym i niematerialnym dziedzictwie ruchu „Solidarności”, a osnową jest Stocznia Gdańska.

Wersje radiowe poszczególnych audycji są prezentowane codzienne na antenie Radia Gdańsk o godz. 17.35. Rozszerzone wersje wideo są premierowo codziennie umieszczane na stronie internetowej gdańskiej rozgłośni i na kanale radia w serwisie YouTube:

Cykl powstał we współpracy z Instytutem Dziedzictwa Solidarności, jest współfinansowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wiele wątków poszczególnych audycji dotyczy okresu stanu wojennego.

W pierwszym odcinku wypowiadają się m.in. wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin oraz przewodniczący oświatowej „S” w Regionie Gdańskim Wojciech Książek:

Link do audycji…>>

W kolejnych dniach o historii i ludziach, architekturze i zabytkach, o zachowaniu dziedzictwa niematerialnego i materialnego terenów postoczniowych w Gdańsku w audycjach red. Andrzeja Urbańskiego na antenie Radia Gdańsk dyskutować będą:

8 grudnia 2021 r. – Igor Strzok, pomorski wojewódzki konserwator zabytków, Bogusław Gołąb, pracownik Stoczni Gdańskiej im. Lenina (kolejno: monter rurociągów, technolog, konstruktor), uczestnik protestów robotniczych w Grudniu 70, w sierpniu 1980 uczestnik strajku w Stoczni Północnej, od 13 grudnia 1981 członek RKS z siedzibą w Stoczni Gdańskiej im. Lenina, 16 grudnia 1981 internowany.

9 grudnia 2021 r. – Mateusz Smolana, dyrektor Instytutu Dziedzictwa Solidarności, Andrzej Kołodziej, działacz Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, sygnatariusz Porozumień Sierpniowych, prześladowany w stanie wojennym, działacz „Solidarności” oraz Solidarności Walczącej.

10 grudnia 2021 r. – Joanna Duda-Gwiazda, inżynier okrętowiec, publicystka, działaczka opozycji w PRL, była współautorką 21 postulatów MKS, więziona w stanie wojennym, dama Krzyża Wielkiego Orderu Odrodzenia Polski i Orderu Orła Białego, Andrzej Gwiazda, inżynier elektronik, związkowiec, nauczyciel akademicki, publicysta, działacz opozycji w okresie PRL, współtwórca Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża i NSZZ „Solidarność”, prześladowany i więziony w stanie wojennym, kawaler Orderu Orła Białego, Roman Sebastyański, ekspert ds. ochrony dziedzictwa kulturowego Stoczni Gdańskiej.

13 grudnia 2021 r. – Stanisław Fudakowski, psycholog, działacz opozycji antykomunistycznej, związkowiec i działacz społeczny, sekretarz Stowarzyszenia Godność, 13 grudnia 1981 przewodniczący komitetu strajkowego strajku w Stoczni Gdańskiej przeciwko stanowi wojennemu, prof. Adam Kamiński, nauczyciel akademicki na Wydziale Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, autor wystaw i albumu o Grudniu ’70 i historii Solidarności.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej