Od 15 lutego 2024 r. możesz rozliczyć podatek w Twój e-PIT

15 lutego w ramach usługi e-PIT Ministerstwo Finansów udostępni podatnikom zeznania roczne za 2023 rok. Od 15 lutego 2024 r. możesz rozliczyć w Twój e-PIT przychody z działalności gospodarczej i działów specjalnych produkcji rolnej.

Do 14 lutego 2024 r. Krajowa Administracja Skarbowa przeprowadzi akcję zasilania usługi Twój e-PIT informacjami z deklaracji PIT przekazanych przez pracodawców – informuje Ministerstwo Finansów.

W efekcie w serwisie Twój e-PIT pojawi się kilkadziesiąt milionów wstępnie przygotowanych deklaracji.

Od 15 lutego br. podatnicy będą mogli sprawnie rozliczyć swój podatek.

W tym roku z wygodnej formy rozliczenia w ramach usługi Twój e-PIT będą mogli skorzystać także przedsiębiorcy – czytamy w komunikacie. Zatem w tym roku będzie to znacznie większa grupa niż w poprzednich latach.

W zeznaniu dla przedsiębiorców przychody, koszty, ulgi trzeba wpisać samodzielnie. Jeśli natomiast rozliczamy się w taki sposób, że to płatnik, czyli nasz pracodawca, wypełnia w ciągu roku te obowiązki, przekazując nasze zaliczki, informacje o dochodach do urzędu skarbowego, sprawa jest prostsza. Pracodawcy zobowiązani byli do końca stycznia przekazać informacje do fiskusa. Jeśli to są nasze jedyne dochody, to dla pracownika wystarczy zweryfikować udostępnione w e-PIT zeznanie i je zaakceptować. Chyba że korzystamy z ulg – musimy już wpisać sami.
Za 2022 r. średnia kwota zwrotu wyniosła 1715 zł. Ale uwaga – 2022 r. był wyjątkowy, to był rok rozliczania tzw. Polskiego Ładu.

Zwrot podatku co do zasady przysługuje osobom, które: mają prawo do ulg, z których skorzystać mogą dopiero w zeznaniu rocznym, albo nadpłacili podatek w zaliczkach w ciągu roku.
W ubiegłym roku wiele było zwrotów, które wynikały z nadpłaconego podatku, gdyż w wyniku poprawek do Polskiego Ładu obniżono stawki PIT z 18 proc. na 12 proc.

Członkowie „Solidarności”, podobnie jak i pozostałych związków zawodowych, w roku podatkowym 2024, podczas składania rocznej deklaracji podatkowej PIT za 2023 rok, mają możliwość odliczenia swoich składek związkowych w maksymalnej wysokości 840 zł.

Inne przykładwe ulgi

Wspólne rozliczenie małżonków może np. dotyczyć małżonków, z których tylko jeden zarabia, a drugi nie ma dochodów (zwrot może wynieść nawet 27 600 zł). Także jeśli np. 31 grudnia 2023 r. zarabiający kawaler poślubił pannę bez dochodów (lub odwrotnie). Prawo do wspólnego rozliczenia zyskają oni za cały 2023 r. i dostaną jako małżeństwo zwrot podatku.

Ulga na dzieci: po 1112,04 zł ulgi na pierwsze i drugie dziecko, 2000,04 zł ulgi na trzecie dziecko, 2700 zł ulgi na czwarte i każde kolejne dziecko.

W dodatku, akurat wyjątkowo przy uldze na dzieci, jeśli rodzicom brakuje podatku, zwrot zostanie zrealizowany do wysokości zapłaconych składek ZUS i składki zdrowotnej.

Jednocześnie wyższa kwota wolna od podatku sprawia, że niektóre osoby wcale nie odprowadzają podatku, stąd nie będą mogły liczyć na zwrot od fiskusa. Kto może więc liczyć na zwrot w 2024 r.?

Ulga prorodzinna na dzieci 4+
Rodzinie z co najmniej czwórką dzieci, poza wyżej wskazaną ulgą, przysługuje również ulga 4+. Podatnicy wychowujący czwórkę lub większą liczbę dzieci, mają bowiem prawo skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego przychodu do 85.528 zł rocznie (każdy z rodziców osobno, pod warunkiem że każde z nich zarabia).

Ulga na termomodernizację: maksymalna kwota odliczenia to 53 tys. zł (maksymalny zwrot podatku to 16 960 zł, przy założeniu, że dochody przekroczą próg podatkowy).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej