Bezpieczniej w miejscu pracy. Podsumowanie projektu

W marcu br. zakończona została realizacja projektu „Godna praca to bezpieczna praca – II edycja”, prowadzonego przez Dział Programów Europejskich Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Projekt miał na celu promowanie bezpieczeństwa w miejscu pracy, zarówno wśród pracowników, jak i pracodawców. W drugiej edycji projektu skupiono się przede wszystkim na aspektach psychospołecznych w miejscu pracy. Projekt finansowany jest przez Norwegię poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021 w ramach programu „Dialog Społeczny – Godna Praca”.

Szkolenia

W ramach projektu, w ciągu 13 miesięcy jego trwania, zorganizowano cykl trzydniowych szkoleń poświęconych BHP, społecznej inspekcji pracy oraz prawu pracy, w ramach których przeszkolono 86 osób. Prowadzone były przez inspektorów z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku.

Problemy psychospołeczne i stres w miejscu pracy to natomiast tematyka szkoleń, w których wzięły udział 82 osoby. Autorką programu szkoleniowego i trenerką była Maryla Kościńska, ekspertka Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Szkolenia skierowane były do społecznych inspektorów pracy, kandydatów na to stanowisko oraz przewodniczących zakładowych organizacji związkowych.

Konferencje

W ramach projektu zorganizowano dwie konferencje. Pierwsza, która odbyła 24 listopada ub.r. na Uniwersytecie Gdańskim, poświęcona była między innymi nowym formom zatrudnienia, specyfice nowych pokoleń pracowników oraz problemom psychologicznym związanym z pracą. Uczestniczyło w niej około trzystu osób, a współorganizatorami byli Uniwersytet Gdański i Okręgowy Inspektorat Pracy w Gdańsku.

Prelegenci konferencji: prof. dr hab. Jakub Stelina, dr Marta Zbucka-Gargas, Patrycja Potocka-Szmoń, zastępca okręgowego inspektora pracy w Gdańsku, dr hab. Paweł Jurek, prof. UG, dr hab. Tomasz Kawka, prof. UG, dr Agata Borowska-Pietrzak, Tomasz Klawikowski, kierownik Biura Bezpieczeństwa Pracy i Ochrony Zdrowia UG oraz Paweł Grabowski, zastępca okręgowego inspektora pracy w Gdańsku.

Druga konferencja, która odbyła się 23 lutego br. w Sali BHP, poświęcona została pracy osób z niepełnosprawnościami i zatytułowana była „Bez barier i wykluczenia”. Prelegentami podczas konferencji byli: Dariusz Majorek, dyrektor PFRON Oddział Pomorski, Paweł Grabowski, zastępca okręgowego inspektora pracy w Gdańsku, dr inż. Krzysztof Redlarski z PG, lek. med. Dorota Całus-Kania, kierownik Działu Orzecznictwa i Chorób Zawodowych, WOMP, Piotr Ciborski, zastępca dyrektora UCK, dr hab. Arkadiusz Mański, prof. UG oraz Krzysztof Rowiński, pełnomocnik KK NSZZ „Solidarność” ds. osób niepełnosprawnych.

Adam Bujak, Zarząd Morskiego Portu Gdańsk, społeczny inspektor pracy od czterech kadencji, wyróżniony w ogólnopolskim konkursie „Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy”

– Stres występuje wszędzie w naszym otoczeniu, i w pracy, i w domu. Nie pozbędziemy się go w ogóle, ważne, aby umieć sobie z nim radzić. Stres odbiera zdroworozsądkowe myślenie. Pracując pod presją stresu często myślimy o czymś innym, niekoniecznie o pracy, którą wykonujemy, łatwiej wówczas o błąd, który może skończyć się wypadkiem. Przyczyny stresu są różne: nieodpowiednie zachowanie przełożonego, ale i podwładnego, przenoszenie problemów z  życia prywatnego na pracę. Inne czynniki stresogenne to presja czasu wykonania jakiegoś zadania czy narzucenie przez przełożonego prac pracownikowi ponad jego możliwości. Dlatego szkolenie, w którym obecnie biorę udział, jest bardzo przydatne. Jest ono okazją do rozmowy z ekspertem, który zajmuje się problematyką stresu i może pokazać, jak sobie z nim radzić. Społeczny inspektor pracy musi umieć sobie radzić ze stresem – bo każda praca związana z dbaniem o interesy pracowników rodzi sytuacje stresowe, ale także powinien wiedzieć, jak przeciwdziałać stresowi pracowników.

Andrzej Rodzoch, OP NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej Oddział Regionalny w Gdańsku

– Wiedza zdobyta na szkoleniu poświęconym zagrożeniom psychospołecznym i stresowi w miejscu pracy przyda mi się na pewno. Stresów w miejscu, gdzie pracuję, jest sporo. Po pierwsze niskie wynagrodzenia przekładają się  na relacje między pracownikami, a także na relacje między pracownikami a pracodawcą. Przełożony często nakłada na pracownika obowiązki, które nie są adekwatne do jego zarobków, ale ktoś musi wykonać pracę, stąd rodzą się konflikty.

Tomasz Balcewicz, społeczny inspektor pracy w Baltic Hub

– Szkolenia realizowane w ramach projektu „Godna praca to bezpieczna praca” są ciekawe i pomocne, przy czym prowadzone przez kompetentne osoby, które potrafią w sposób interesujący przekazać wiedzę. Nie był to suchy wykład, ale można było zadawać pytania, odnoszące się do konkretnych przypadków. Ich dodatkową wartością jest fakt, że spotykamy się z innymi społecznymi inspektorami i możemy wymienić się doświadczeniami i spostrzeżeniami. Każdy dzień szkolenia poświęcony był osobnej tematyce. Jest cała masa dobrych materiałów i notatek, do których na pewno będę sięgał.

Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej