Projekt „Dialog społeczny kluczem do rozwoju” – podsumowanie projektu (cz.2)

Niestety, w Polsce wciąż wielu pracodawców nie dostrzega korzyści, jakie dają przedsiębiorstwu partnerskie stosunki  w relacjach pomiędzy pracodawcą i pracownikami. Jednym z celów projektu „Dialog społeczny kluczem do rozwoju” jest propagowanie idei dialogu społecznego, jako najlepszego sposobu kształtowania stosunków w miejscu pracy. Dlatego w projekcie prowadzonym przez Region Gdański NSZZ „Solidarność” a finansowanym ze środków z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca” dużo miejsca zajęły działania upowszechniające.

Działania skierowane były przede wszystkim do członków NSZZ „Solidarność”, ale także do pracodawców, przedstawicieli instytucji związanych z rynkiem pracy, ekspertów i polityków.

Strona Internetowa

Już na początku projektu utworzona została  strona internetowa –  https://solidarnosc.gda.pl/dialogspoleczny, prowadzona w dwóch wersjach językowych – polskiej i angielskiej.

Na stronie oprócz najważniejszych informacji o projekcie, znalazła się a także baza pytań i odpowiedzi (370 wpisów), a także archiwum Newslettera.

Ważną podstroną była zakładka „Aktualności”, w której wciągu trwania projektu ukazało się ponad 160 wpisów dotyczących bieżących działań prowadzonych w ramach projektu, ale także artykuły różnym aspektom dialogu społecznego.

Artykuły zamieszczone na stronie dotyczyły między innymi:

1. Relacje z debat prowadzonych w ramach projektu
  2. Relacje z konferencji prowadzonych w ramach projektu
  3. Omówienie szkoleń prowadzonych w ramach projektu
  4. Historia dialogu społecznego w Polsce
  5. Historia dialogu społecznego w Polsce
  6. ABC negocjacji
  7. Informacje na temat Norwegii, szczególnie te dotyczące kształtowania stosunków pracy
  8. Wywiady z ekspertami, działaczami związkowymi, politykami

Na potrzeby projektu utworzono profil na Facebooku (www.facebook.com/dialog.kluczem.rozwoju)

Newsletter

Co tydzień do około 2 tysięcy (bezpośrednio i około 1 tys. pośrednio) odbiorców dostarczany był newsletter projektu. W czasie trwania projektu ukazało się 37 newsletterów, w których nie tylko informowano o przebiegu projektu, a także informowano o różnych aspektach dialogu społecznego. Archiwum newsletterów znajduje się na stronie projektu

O dialogu społecznym w Radiu Gdańsk

Różne aspekty dialogu społecznego były tematami 10 audycji emitowanych od listopada 2021 roku do połowy stycznia 2022 roku co poniedziałek w Radiu Gdańsk. Programy przygotowywane były przez dziennikarzy Działu Informacji i Promocji ZRG NSZZ „Solidarność” i Radia Gdańsk. Cykl audycji „Dialog społeczny kluczem do rozwoju” finansowany jest przez Norwegię poprzez Fundusze Norweskie 2014–2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

Pierwsza z cyklu audycja poświęcona była definicji i podstawowym zasadom dialogu społecznego. Jak dialog społeczny wygląda w Polsce z punktu widzenia związku zawodowego na antenie Radia Gdańsk mówił Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Tematem kolejnej audycji była próba oceny, jak dialog społeczny sprawdził się w czasie pandemii. O porozumieniach zawartych pomiędzy pracodawcami i przedstawicielami pracowników, w tym przez związki zawodowe, powiedział Mariusz Pokrzywinski, p.o. okręgowy inspektor pracy w Gdańsku. O pozytywnych przykładach współpracy pracodawców i związkowców w sektorze okrętowym w jednej z audycji mówił Ireneusz Karaśkiewicz, dyrektor Związku Pracodawców Forum Okrętowe. Dwa programy poświęcone zostały układom zbiorowym pracy. O  instytucjonalnym dialogu w Polsce na antenie Radia Gdańsk mówił prof. Marcin Zieleniecki, członek Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego. Co natomiast warto w dziedzinie dialogu społecznego przenieść z systemu norweskiego na grunt Polski przedstawiał Sławomir Adamczyk, członek Komitetu Koordynacji Rokowań Zbiorowych Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych. Ostatnia audycja poświęcona została znaczeniu zaufania społecznego w kształtowaniu stosunków społecznych. Tutaj głos zabrał profesor Adam Mrozowicki z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Wszystkie audycje są dostępne na stronie Radia Gdańsk, a linki do nich można znaleźć na stronie projektu https://solidarnosc.gda.pl/dialogspoleczny/aktualności.

Audycje w Radiu Gdańsk miały na celu upowszechnienie tematyki dialogu społecznego wśród szerszego grona odbiorców. Podobne zadanie miały dwa artykuły, które ukazały się w czerwcu 2023 w prasie lokalnej („Dziennik Bałtycki”).

Publikacje i film

W ramach projektu ukazały się dwie publikacje autorstwa Jacka Rybickiego: „Dialog społeczny kluczem do rozwoju” i dialog społeczny w czasach kryzysu.

Powstał również krótki film dotyczący promocji idei związków zawodowych, który zostanie rozpowszechniony w ramach kampanii społecznej.

Media związkowe

Informacje na temat projektu sukcesywnie ukazywały się w mediach Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”: „Magazyn Solidarność” (6500 egz.), IBIS (2100 odbiorców), strona internetowa (20 tys. użytkowników miesięcznie), biuletyn ścienny (około 5000 odbiorców)

Małgorzata Kuźma

[dkpdf-button]