Przykład dialogu społecznego idzie z Piotrkowa Trybunalskiego

Porozumienie podpisane w Piotrkowie Trybunalskim 22 września br. w ramach programu “Schematy Dialogu Społecznego dla godnej pracy sektorze publicznym na poziomie samorządów” to zastosowanie realnego dialogu społecznego. Takie propracownicze rozwiązania wprowadzane bez odgórnego nakazu legislacyjnego do tej pory były rzadkością.

Jest to trójstronne porozumienie związków zawodowych, pracodawców i samorządu w Piotrkowie Trybunalskim

W preambule porozumienia zapisano:

„W obliczu zmian demograficznych takich jak starzenie się społeczeństwa oraz niski wskaźnik dzietności podpisujemy Porozumienie, by godna praca stała się niezbywalnym dobrem pracowników i mieszkańców naszego miasta, a rzetelna współpraca Stron była inspiracją do podejmowania kolejnych działań na rzecz rozwoju pracowników”.

Dokument nacisk kładzie na zapewnienie odpowiednich przerw i czasu wolnego pracownikom, którzy szczególnie tego potrzebują. Chodzi o osoby starsze, długotrwale chore czy matki karmiące piersią.

Godzenie życia zawodowego z prywatnym oraz dbanie o zdrowie jest coraz większym problemem w dzisiejszych czasach. Tempo codziennego życia, również tego pracowniczego, sprawia, że pracownicy coraz mniej czasu mają dla siebie i swoich rodzin. Dlatego realizacja postanowień porozumienia może być prawdziwym oddechem dla wielu pracowników i ich najbliższych.

Porozumienie zobowiązuje strony do zawierania Układów Zbiorowych Pracy dotyczących ochrony warunków pracy i wprowadzenia takich rozwiązań jak chociażby dodatkowy urlop wypoczynkowy, dodatkowe przerwy w pracy dla starszych pracowników (w wieku 55+) i długotrwale chorych czy wreszcie wydłużone przerwy dla kobiet karmiących piersią. Wszystko to ponad wymiar obowiązujący w przepisach powszechnie obowiązujących.

Jest to przedsięwzięcie nowatorskie, wspierające zwykłych pracowników, ale też ułatwiające komunikację na linii pracownicy – pracodawcy i normalizujące życie pracowniczo-społeczne w regionie. Zachęca i mobilizuje do organizowania spotkań pracowniczych, szkoleń i zwykłych konsultacji pomiędzy pracownikami, a pracodawcami, by stopniowo poprawiać warunki pracy, a przez to też jej efektywność.

Każde rozwiązania, które uda nam się wcielić w życie, a które będą korzystniejsze dla pracowników, niż te wynikające z powszechnego prawa pracy, będą zasługiwać na uznanie. Powinny one przede wszystkim wzmocnić poczucie stabilności pracy i satysfakcji z niej. Wychodzą one naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pracowników, ich rodzin, a przede wszystkim kobiet.

Porozumienie zostało zawarte w ramach Programu Dialog Społeczny – Godna Praca. Pierwsze programy pilotażowe były prowadzone w Płocku i Jaworznie. W drugiej edycji znalazł się Wałbrzych i Piotrków Trybunalski.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej