Uroczystość odsłonięcia pamiątkowej tablicy

16 listopada 2022 r. odbyła się uroczystość odsłonięcia tablicy poświęconej organizatorom i uczestnikom strajku środowisk Służby Zdrowia, Oświaty i Kultury w listopadzie 1980 roku.

Sekcję Służby Zdrowia Regionu Gdańskiego reprezentowała Lucyna Kwasek – członek Rady Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „Solidarność”.

Od 7 do 17 listopada 1980 r. gdański Urząd Wojewódzki okupowali zrzeszeni w NSZZ „Solidarność” lekarze, pielęgniarki, pracownicy sanepidu, nauczyciele, aktorzy, bibliotekarze, muzealnicy. Ich protest spotkał się z poparciem robotników i studentów, którzy na AMG podjęli – pierwszy od 1968 roku – solidarnościowy strajk studencki. Przewodniczącą komitetu strajkowego w Służbie Zdrowia była śp. Alina Pieńkowska.

Trzy strajkujące grupy zawodowe: Służba Zdrowia, Oświata i Kultura ustaliły wspólny plan działania. Porozumienie Służby Zdrowia z Komisją Rządową podpisano rano 17 listopada 1980 r. Niemal w tym samym czasie podpisano także dwa kolejne – z Kulturą i z Nauczycielami.

16 listopada 1980 r. o. Jerzy Błaszczyk i o. Stefan Potoniec odprawili mszę św. – było to pierwsze takie nabożeństwo w urzędzie państwowym w PRL.

Akcja strajkowa była częścią procesu obywatelskiej emancypacji i rodzenia się społeczeństwa obywatelskiego.

Na tablicy jest napis: „Pamięci organizatorów i uczestników strajku środowisk Oświaty, Służby Zdrowia i Kultury w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku w dniach 7-17 listopada 1980 roku, którzy solidarnie wywalczyli podpisanie porozumień z rządem, okupione licznymi represjami w okresie stanu wojennego” i słowa Jana Pawła II: „Solidarność nie może zaniedbać troski o tę historię tak bliską, a równocześnie już odległą”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej