8 września Światowym Dniem Fizjoterapii

Światowy Dzień Fizjoterapii przypada 8 września i obchodzony jest od 1996, kiedy to został ustanowiony przez Światową Konfederację Fizjoterapii.

Celem, powstałego w 1996 roku globalnego święta fizjoterapeutów było podkreślenie znaczenia fizjoterapii i jej promocja na arenie międzynarodowej. Powstały z inicjatywy Stowarzyszenia Światowej Fizjoterapii (World Physiotherapy WP) „Światowy Dzień Fizjoterapii” wspiera organizacje członkowskie w ich wysiłkach na rzecz promowania zawodu i poszerzania specjalistycznej wiedzy. WP podkreśla, że Światowy Dzień Fizjoterapii ma pozytywny wpływ na profil zawodu i jego pozycję zarówno wśród opinii publicznej, jak i decydentów.

Mimo że World Physiotherapy zmieniło w ostatnim czasie nazwę i logo stowarzyszenia a także nieustannie rozwija swoje założenia statutowe, to Światowy Dzień Fizjoterapeuty przypadnie w tym roku już 24 raz!

Obecnym tematem Dnia Fizjoterapii jest promocja pracy fizjoterapeutów w obliczu walki z COVID-19. Podkreślany jest udział fizjoterapeutów zarówno w szpitalnym leczeniu pacjentów, na oddziałach intensywnej terapii jak i w długoterminowym procesie zdrowienia.

KIF będący od stycznia 2020 roku członkiem World Physiotherapy włącza się aktywnie w akcję edukacyjną i promocyjną.

Więcej: https://kif.info.pl/swiatowy-dzien-fizjoterapii-8-wrzesnia-2020/

Żródło: KIF

[dkpdf-button]
Strona korzysta