Życzenia i podziękowania – Dzień Edukacji Narodowej

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

W imieniu Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego prosimy o przyjęcie podziękowań i przekazanie życzeń wszelkiej pomyślności z okazji Dnia Edukacji Narodowej – wszystkim Członkom i Sympatykom naszego Związku, wszystkim Osobom związanym z oświatą. Życzymy, aby złe prawo nie niszczyło polskiej szkoły, aby zawód nauczyciela cieszył się szacunkiem społecznym.

Niestety, nie możemy przemilczeć faktu, iż w budżecie na 2015 rok nie zaplanowano (trzeci raz z rzędu) podwyżek dla nauczycieli. Niezwykle trudna jest też często sytuacja płacowa pracowników administracji i obsługi szkół. Szkoda, że z jednej strony – szczególnie w Dniu Edukacji Narodowej – wypowiada się piękne życzenia, gdy rzeczywistość jest bardziej złożona (także podwyższenie wieku emerytalnego nauczycieli do 67 roku życia, czasami niejasne prywatyzacje, zagrożenie zwolnieniami, napięcia związane z realizacją obowiązku szkolnego od szóstego roku życia).

Stąd tym bardziej życzymy solidarności pracowniczej,

w imieniu Prezydium Sekcji:

Wojciech Książek (przewodniczący), Barbara Kamińska (zastępca przewodniczącego),

Anna Kocik (zastępca przewodniczącego, skarbnik), Hanna Minkiewicz (sekretarz),

Bożena Brauer, Elżbieta Śliwińska, Maciej Werra

Pobierz Życzenia w wersji PDF:…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej