Wojciech Książek: Tekst wystąpienia podczas uroczystości w Kłaninie 1 września 2020 roku

Szanowni Państwo, Szanowni Uczniowie, Koleżanki i Koledzy,

Jest taka maksyma, w myśl której trzeba mówić krótko, albo mądrze. Postaram się to połączyć. I bardzo  przepraszam, że czytam z kartki. Ale to wzruszenie. Wolę pisać niż mówić.

Bardzo się cieszę, że udało się w wydanej książce „Niepokorni nauczyciele. Czterdzieści lat oświatowej „Solidarności” Ziemi Puckiej” przedstawić fragment historii tej kaszubskiej ziemi, której jestem synem, mieszkając kiedyś w Świecinie, a potem w Żarnowcu.

Udało się też opowiedzieć o dwóch cichych bohaterach: Ewie Muży, nauczycielce z Kuźnicy, nękanej przez władze oświatowe PRL, ostatecznie zwolnionej z pracy w 1983 roku. A także o śp. Piotrze Wasilewskim oraz jego bohaterskiej żonie Krystynie, która przeżyła bardzo ciężkie chwile zostając sama z czwórką małych dzieci po aresztowaniu męża.

Istotę oddaje tekst tablicy, którą dzisiaj odsłonimy w szkole:

„Pamięci Piotra Wasilewskiego (1950-1993), Nauczyciela w Kłaninie, aresztowanego w szkole 18 lutego 1982 roku, skazanego na 3 lata w stanie wojennym. Emigranta politycznego. Chwała Bohaterom. Region Gdański NSZZ „Solidarność”, Starostwo Powiatowe w Pucku, Społeczność szkoły w Kłaninie.

Tą publikacją, odsłonięciem dzisiaj tablicy jego pamięci, przyznaniem pośmiertnie Krzyża Wolności i Solidarności, który odebrała córka Anna 2 dni temu w historycznej Sali BHP w Gd.), można powiedzieć, że przywracamy pamięć, prawa obywatelskie Piotrowi Wasilewskiemu i jego Rodzinie. Po 38 latach nauczyciel wraca pośmiertnie do szkoły, w której uczył, z której wyprowadzono go w kajdankach, na oczach uczniów.

Przyznam się, że los Piotra, którego znałem z początków powstawania „S” w 1980 roku, były dla mnie niezabliźnioną raną. Bardzo się cieszę, że mimo trudnego czasu epidemii udało się Zespołowi, któremu przewodniczyłem, zrealizować postawione sobie zadania. Dziękuję wszystkim, którzy je wsparli. Przepraszam zarazem za uchybienia czy pominięcia. Skorygowany tekst publikacji znajdzie się na stronie internetowej.

Dziękuję w sposób szczególny przewodniczącemu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” – Krzysztofowi Dośli,

Dziękuję przewodniczącej „S” oświatowej w Pucku – Barbarze Czyżykowskiej,

Dziękuję przewodniczącemu Janowi Dettlaffowi, byłemu uczniowi Piotra Wasilewskiego.

Dziękuję członkom zespołu redakcyjnego: współautorowi Arturowi Górskiemu, Małgorzacie i Ryszardowi Kuźmom, Annie Kocik.

Dziękuję panu Zygmuntowi Wiśniewskiemu, którego publikację z 2005 roku niejednokrotnie przywoływałem w tekście o historii oświatowej „Solidarności” Ziemi Puckiej.

Dziękuję Darczyńcom, w tym samorządom z terenu Ziemi Puckiej, których wymieniamy w publikacji.

Dziękuję za pomoc w organizacji uroczystości staroście puckiemu Jarosławowi Białkowi, który 5 lat temu, podczas uroczystości z okazji 35-lecia NSZZ „Solidarność”, apelował o wydanie takiej publikacji. Można powiedzieć, że zadanie wykonaliśmy.

Dziękuję za współpracę p. dyrektor Aldonie Czerwińskiej, wicedyrektorowi Mariuszowi Renuszowi, kierownikowi Andrzejowi Lieske.

Szanowni uczestnicy uroczystości, drodzy uczniowie,

W książce chcieliśmy pokazać, że Polska była i pozostaje krajem wielkich nauczycieli, ale też krajem pięknych uczniów. Chcieliśmy powiedzieć, że prawda wraca, małość przegrywa, że nawet w sytuacjach trudnych warto zachować się przyzwoicie. Warto zachować postawę wyprostowaną, bo jak przypomina wielki poeta Zbigniew Herbert: „W ostatecznym rachunku tylko to się liczy”.

Proszę zebranych, a w sposób szczególny młodzież, która dzisiaj rozpoczyna nowy rok szkolny: żyjmy jak najpiękniej, miejmy marzenia, ale też zachowujmy pamięć historii. Niech słowa motta tej publikacji: „Drzewo bez korzeni umiera” będą drogowskazem dla nas wszystkich.

Droga Ewo, drogi Piotrze, drodzy uczestnicy tej uroczystości. Dziękujemy Wam i Waszym bliskim! Cześć i chwała bohaterom naszej trudnej drogi do wolnej Polski. Także trudnej drogi do wolności nauczania i wychowania w polskiej  szkole. Reszta zależy od nas samych.

Dziękuję.

Ps. W razie uwag do publikacji, propozycji jej uzupełnień (a powstawała w trudnym czasie I fali epidemii COVD19), proszę o ich przesłanie na adres mailowy: wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl lub na adres pocztowy: Sekcja Oświaty, 80-852 Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24

[dkpdf-button]
Strona korzysta