Stypendia NSZZ „Solidarność” – XIX edycja

Kapituła Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku informuje, że podczas uroczystości z okazji obchodów 41. rocznicy zawarcia Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność” oraz 33. rocznicy strajków z 1988 roku, które odbędą się w dniu 31 sierpnia 2021 r. w Gdańsku – zostaną wręczone stypendia.

Fundusz Stypendialny NSZZ „Solidarność” powstał przy Zarządzie Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w 2003 roku. Od 2010 roku stał się częścią działalności Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy. Co roku dodatkowo po 2 stypendia są przeznaczone dla szkół w Wąglikowicach im. NSZZ „Solidarność” i w Łęgowie im. Bohaterów Grudnia ‘70. Łącznie w XIX edycjach przyznaliśmy 712 stypendiów (w tym roku 23).

W skład Kapituły Funduszu, a jest to działalność społeczna, wchodzą: Stefan Gawroński, Anna Kocik, Renata Tkaczyk i Wojciech Książek (przewodniczący Kapituły).

Celem Funduszu jest wsparcie rodzin w ich wysiłku stworzenia możliwości rozwoju talentów ich dzieci oraz kontynuowania nauki w wybranych szkołach.  Jest to pierwsza taka inicjatywa w NSZZ „Solidarność”. Główne kryteria to: wykazane uzdolnienia i osiągnięcia (np. sportowe, muzyczne, naukowe), bardzo dobra średnia ocen i równie wysoka ocena z zachowania, sytuacja finansowa rodziny. Wskazana jest też rekomendacja wychowawcy klasy i stowarzyszeń.

Od osiemnastej edycji, w związku z obchodami czterdziestolecia Związku, dodatkowym warunkiem regulaminowym ubiegania się o stypendium jest załączenie wypowiedzi (np. wywiad, opowiadanie, tekst wierszowany) na temat Moje spotkanie z NSZZ „Solidarność”. Teksty młodych stypendystów mogą stać się ważną inspiracją dla ludzi „Solidarności”.

Wpłat środków finansowych na Fundusz dokonują m. in.: organizacje związkowe, zakłady pracy, organizacje i instytucje, osoby prywatne. Nr konta: 41 7065 0002 0652 4155 2804 0001 z dopiskiem „Fundusz Stypendialny”. Wykaz Darczyńców znajduje się na stronie internetowej ZR: www.solidarnosc.gda.pl oraz Fundacji: www.pomorskafundacja.org.pl Środki są gromadzone na koncie Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, która posiada status organizacji pożytku publicznego. Tak więc można dokonać odpisu 1% – wystarczy wpisać w rocznym formularzu rozliczeniowym  PIT nr KRS: 0000337122.

Przypominamy, że fundując stypendia dla zdolnej młodzieży, pomagamy spełniać marzenia i otwieramy furtkę do kontynuowania nauki. Prosimy – pomóżmy młodym ludziom, przynieśmy im, ich Rodzinom – Nadzieję i Solidarność.

Wojciech Książek

(przewodniczący Kapituły Funduszu)

Wykaz tegorocznych stypendystów (2021 r.):

1. Marta Amelia Ciborowska – ukończyła drugą klasę II LO w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia z zakresu chemii, wychowawca: Sylwia Westphal, poparcie: Zdzisława Hacia – oświatowa Solidarność w Gdyni.
  1. Zofia Godlewska – ukończyła Szkołę Podstawową w Pucku, bardzo dobre wyniki w nauce, wolontariat przy hospicjum – Caritas, członek Ochotniczej Drużyny Pożarniczej, gra na skrzypcach, wychowawca: Mariusz Nowicki, poparcie: Barbara Bakun-Czyżykowska – oświatowa Solidarność w Pucku.
  1. Monika Guzińska – ukończyła LO w Chojnicach, bardzo dobre wyniki w nauce, wychowawca: Monika Hope-Szałwińska, poparcie: Wiesław Ostaszewski – POLIPOL-MEBLE w Chojnicach (3).
  1. Kinga Kaczorowska – ukończyła Szkołę Podstawową w Kaliskach, znakomite wyniki w nauce (średnia ocen: 6,0), wolontariat, osiągnięcia w konkursach fizycznym, matematyczno-fizyczno-informatycznym (w ramach programu „Zdolni z Pomorza”), osiągniecia w konkursach Towarzystwa Miłośników Ziemi Kociewskiej, wychowawca: Wojciech Wałaszewski, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – oświatowa Solidarność w Starogardzie Gdańskim.
  1. Piotr Kaczorowski – ukończył klasę drugą I LO w Starogardzie Gdańskim, znakomite wyniki w nauce (średnia ocen: 5,5), wolontariat, osiągnięcia w konkursach szachowych, matematycznych, fizycznych, informatycznych (w ramach programu „Zdolni z Pomorza”), wychowawca: Cyprian Princ, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – oświatowa Solidarność w Starogardzie Gd..
  1.  Julia Kaszkiel – ukończyła pierwszą klasę I LO w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, Jak pisze wychowawca klasy: „Gospodarz klasy. Pomocna, otwarta na potrzeby innych, na którą wszyscy mogą liczyć. Wzór do naśladowania”.  wychowawca: Anna Baranowska, poparcie: Krzysztof Bruhnke  – Solidarność w Powiatowej Komendzie Straży Pożarnej w Pruszczu Gdańskim (2).
  1. Bartłomiej Kazub – ukończył I klasę Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, wzorowe zachowanie i frekwencja. wychowawca: Agnieszka Hetmanowska-Czapiewska, poparcie: Krzysztof Żmuda – Solidarność Stoczni Remontowej Shipbuilding w Gdańsku (2).
  1. Katarzyna Kuriata – ukończyła drugą klasę Publicznego Katolickiego LO w Malborku, bardzo dobre wyniki w nauce, wzorowe zachowanie, wychowawca: Katarzyna Babirecka, poparcie: Marzena Chrześcijańska – oświatowa Solidarność w Sztumie.
  1. Agnieszka Liedtke – ukończyła Szkołę Podstawową w Kaliszu k. Kościerzyny, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia sportowe. wychowawca: Kinga Kuczkowska, poparcie: Małgorzata Majchrzak – Solidarność w Zakładach Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A.
  1. Aleksandra Liedtke – ukończyła Szkołę Podstawową w Kaliszu k. Kościerzyny, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia sportowe (biegi przełajowe, tenis stołowy, unihokej, piłka ręczna), finalistka Konkursu Biblijnego, wychowawca: Kinga Kuczkowska, poparcie: Małgorzata Majchrzak – Solidarność w Zakładach Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A.
  1. Hanna Lubotzka – ukończyła pierwszą klasę II LO w Gdańsku, osiągnięcia sportowe (TAEKWON-DO) jak pisze wychowawczyni: „Jest kreatywna i chętnie pracuje w grupie. Charakteryzuje się wysoką kulturą osobistą. Jest empatyczna i chętna do pomocy”. wychowawca: Izabela Stopa, poparcie: Ewa Zielińska – oświatowa Solidarność w Przywidzu (2).
  1. Michał Sakaluk – ukończył Szkołę Podstawową nr 8 w Gdyni,  znakomita średnia (6.0), laureat konkursów z języka łacińskiego i z języka niemieckiego, wolontariat, wzorowe zachowanie, wychowawca: Agnieszka Zaklikocka, poparcie: Zdzisława Hacia – oświatowa Solidarność w Gdyni.
  1. Emilia Sanecka – ukończyła siódmą klasę SP w Leśniewie oraz pierwszą klasę Szkoły Muzycznej w Gdyni, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,78). Laureat ogólnopolskiej olimpiady OLIMPUS z j. niemieckiego, nagrody w konkursie pianistycznym na Litwie, w Radomiu. wychowawca: Donata Zaklikowska-Karczyńska, poparcie: Maria Maciejewska – dyrektor SP w Leśniewie.
  1. Jakub Stachowski – ukończył drugą klasę Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni, znakomite wyniki w nauce (średnia ocen 5,93), aktywny udział w życiu szkoły (gospodarz klasy i zastępca przewodniczącego samorządu uczniowskiego szkoły), laureat Konkursu Biblijnego, wolontariat, wychowawca: Danuta Koleśniak, poparcie: ks. prof. dr hab. Wojciech Cichosz (2).
  1. Sabina Tomczyk  – ukończyła I klasę Liceum Akademickiego w Pucku, znakomite wyniki w nauce (średnia ocen: 5,75), wolontariat w oddziale Caritas w Pucku, osiągnięcia w konkursie literackim „Błękitna Struna” oraz w Konkursie Biblijnym. Autorka wyróżnionych refleksji o aresztowanym i skazanym w stanie wojennym Piotrze Wasilewskim, nauczycielu z Kłanina, wychowawca: Norbert Budzisz, poparcie: Barbara Czyżykowska – oświatowa Solidarność Ziemi Puckiej. (2)
  1. Patryk Winkler – ukończył II LO w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce. Jak pisze dyr. Elżbieta Zaręba: „W trakcie nauki wywiązywał się wzorowo z obowiązków szkolnych. Cechuje go wysoka kultura osobista. Patryk angażował się w działania szkoły na rzecz środowiska lokalnego i pomocy kolegom ze szkoły i klasy”. wychowawca: dr Monika Bruszewska-Głombiowska, poparcie: Ewa Domrazek – oświatowa Solidarność w Gdyni.
  1. Monika Zaklikowska – ukończyła SP w Leśniewie. Znakomite wyniki w nauce (średnia 5,62), I miejsce w mistrzostwach Polski juniorów młodszych na trampolinie i ścieżce, II miejsce w Mistrzostwach Polski w akrobatyce sportowej. Finalista wojewódzkiego konkursu z biologii i chemii (program „Zdolni z Pomorza”), przewodnicząca samorządu uczniowskiego. wychowawca: Ewelina Plocke, poparcie: Dorota Markstein – oświatowa Solidarność w Pucku.
  1.  Maksymilian Żychliński – ukończył drugą klasę LO w Chojnicach. bardzo dobre wyniki w nauce, aktywnie uczestniczył w życiu szkoły, osiągnięcia sportowe – II miejsca w wojewódzkim turnieju tenisa stołowego. wychowawca: Dorota Młynarczyk, poparcie: Maciej Werra – oświatowa Solidarność w Chojnicach. (3)

Stypendium specjalne (ufundowane przez Grupę LOTOS)

1. Piotr Czerwiński – klasa XI Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, laureat wielu konkursów pianistycznych: III miejsce w kategorii duetów fortepianowych w Rydze, II miejsce w kategorii duet fortepianowy w Łodzi, III miejsce w ogólnopolskim konkursie pianistycznym w Krakowie, koncert z orkiestrą Kameralną Filharmonii Narodowej, nagrody i wyróżnienia podczas konkursów w Gdańsku, Nowym Sączu, Kazachstanie. wychowawca: Katarzyna Kwater, opiekun muzyczny: dr hab. Elżbieta Pasierowska – prof. Akademii Muzycznej w Gdańsku. (3)

UWAGA:

Kapituła Funduszu przyznała, jak co roku, po dwa stypendia dla uczniów:

– Szkoły Podstawowej w Wąglikowicach k. Kościerzyny, noszącej imię NSZZ „Solidarność”:

1. Oliwia Kotowska – ukończyła Szkołę Podstawową w Wąglikowicach, bardzo dobre wyniki w nauce, wolontariat,  udział w kole teatralnym „Magali”. wychowawca: Małgorzat Uchman, poparcie – Józef Rymsza – Solidarność Oddział „S” w Kościerzynie.
  1. Anna Pellowska – ukończyła Szkołę Podstawową w Wąglikowicach, bardzo dobre wyniki w nauce, wolontariat,  udział w kole teatralnym „Magali” oraz zespole kaszubskim „Moli Kaszebi”. wychowawca: Małgorzata Uchman, poparcie – Józef Rymsza – Solidarność Oddział „S” w Kościerzynie.

– Szkoły Podstawowej w Łęgowie k. Pruszcza Gdańskiego, noszącej imię Bohaterów Grudnia 1970 (wręczenie dwóch stypendiów nastąpi w grudniu br.).

1. Wiktoria Padewskaukończyła klasę siódmą Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Grudnia ’70 w Łęgowie, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,7), gospodarz klasy, osiągnięcia w konkursie czytelniczym „Z książką na ty” oraz plastycznym. Wychowawca: Bożena Tunicka, poparcie: Paweł Flejszar – oświatowa Solidarność w Pruszczu Gdańskim,
  1. Amelia Pelowskaukończyła klasę siódmą Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Grudnia ’70 w Łęgowie, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,57), osiągnięcia w konkursie „Warto czytać” oraz za pomoc koleżeńską w ramach programu „Starsi Młodszym”. wychowawca i poparcie: Paweł Flejszar – oświatowa Solidarność w Pruszczu Gdańskim,

Kapituła dokonała także wyboru wypowiedzi stypendystów na temat „MOJE SPOTKANIE Z NSZZ SOLIDARNOŚĆ”. Wyróżnieni zostali:

– Piotr Czerwiński – ukończył XI klasę Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej w Gdańsku,

– Kinga Kaczorowska – ukończyła Szkołę Podstawową w Kaliskach,

– Piotr Kaczorowski – ukończył klasę pierwszą LO w Starogardzie Gdańskim,

– Katarzyna Kuriata – ukończyła drugą klasę Katolickiego LO w Malborku,

– Emilia Sanecka – ukończyła siódmą klasę Szkoły Podstawowej w Leśniewie,

Maksymilian Żychliński – ukończył drugą klasę LO w Chojnicach.

Uwaga: wyróżnione wypowiedzi znajdą się na stronie: www.solidarnosc.gda.pl/oswiata oraz www.pomorskafundacja.org.pl

Wykaz Darczyńców

Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego

XIX edycja

(stan na 24 sierpnia 2021 roku )

• Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” (po raz 19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Gdańskiej Stoczni Remontowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego (19),
  • Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Politechniki Gdańskiej (19),
  • Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Stoczni Północnej im. Bohaterów  Westerplatte w Gdańsku, obecnie Remontowa Shipbuilding SA (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Zakłady Farmaceutyczne POLPHARMA w Starogardzie Gdańskim (19),
  • Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” OPEC sp. z  o.o. w Gdyni (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Szkół Artystycznych Wybrzeża – Gdańsk (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Chojnicach (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Kościerzynie (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Pucku (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starogardzie Gdańskim (19),
  • Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku (19),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” GPEC sp. z  o.o. w Gdańsku (18),
  •
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Rumi (17),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Brusach (17),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Wejherowie (17),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” PGZ Stocznia Wojenna Spółka z o.o. w Gdyni (17),
  •
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Stoczni Remontowej „Nauta” Gdynia (15),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Czersku (15),
  • Chińsko – Polskie Towarzystwo Okrętowe SA CHIPOLBROK w Gdyni (14),
  •
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Biura Zarządu Regionu Gdańskiego (13),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Urzędzie Miasta Gdynia (13),
  •  Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Porcelany Stołowej „LUBIANA” (13),
  •
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Kolbudach (12),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Lęborku (12),
  • Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w „POLIPOL MEBLE” w Chojnicach (11),
  • Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Niesłyszących w Wejherowie (11),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w ENERGA-OPERATOR SA – Oddział w Gdańsku (11),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej (9),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Placówek Powiatu Tczewskiego (8),
  • Spółdzielnia Inwalidów im. H. Derdowskiego w Chojnicach (8),
  • Komisja Podzakładowa nr 2 NSZZ „Solidarność” Poczty Polskiej w Gdańsku (8),
  •
  • Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Malborku (6),
  • Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Kwidzynie (6),
  • Fundacja LOTOS,
  • Narodowy Bank Polski – Oddział w Gdańsku.

Darczyńcy indywidualni – XIX edycja:

Alicja i Krzysztof Adamczykowie, Małgorzata Bielang, Maria Julita Bodzińska,

Bożena Brauer, Elżbieta i Zdzisław Brzezińscy, Krzysztof Dośla,

Barbara i Stefan Gawrońscy, Urszula i Ryszard Grycnerowie, Adam Jaśkowski, Barbara Kamińska, Mirosław Kamieński, Anna Kocik, Szymon Piotr Korytnicki, Wojciech Książek, Maciej Łopiński, Gabriela i Jerzy Martyńscy,

Ewa i Piotr Mikołajczykowie, Ewa Muża, Józef Rymsza, Ewa i Zbigniew Sikorscy, Kazimierz Smoliński, Justyna Sumczyńska, Sławomir Szczepański, Renata Tkaczyk, Bogdan Tyloch, Danuta Wójcik, Jacek Żalikowski.

Wszystkim Darczyńcom serdecznie dziękujemy.

Szkoły stypendystów – od I do XIX edycji

(uwaga: szkoły stypendystów ostatniej – dziewiętnastej edycji – są zaznaczone „na czerwono”)

Gdańsk: SP – nr 7, nr 8, nr 14, nr 35, nr 49, nr 50, nr 52, nr 79, nr 84, nr 85, Gimnazjum – nr 1, nr 2, nr 3, nr 7, nr 8, nr 9, nr 11, nr 13, nr 14, nr 16, nr 18, nr 19, nr 20, nr 24, nr 26, nr 27, nr 28, nr 31, nr 33, nr 44, nr 53, Gimnazjum Społeczne, II Społeczne Gimnazjum STO, LO – nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 8, nr 9, nr 12, nr 13, nr 15, nr 19, nr 20, Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II St. im. F. Nowowiejskiego, ZSZ nr 10, ZSZ nr 20, ZSBO, Zespół Szkół Łączności, Technikum TEB Edukacja, Szkoły Ekonomiczno-Handlowe, Liceum Programów Indywidualnych, CKZiU nr 1, ZSSiO,

Gdynia: SP – nr 47, nr 48, Gimnazjum – nr 1, nr 2, nr 5, nr 8, nr 11, nr 17, nr 18, nr 19, nr 24,  Gimnazjum Jezuitów, Zespół Szkół Jezuitów, Gimnazjum Katolickie, LO – nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 6, nr 9, nr 14, Akademickie LO, Katolickie LO, Liceum Jezuitów, Technikum Budowy Okrętów, Technikum Ekonomiczne, Technikum Hotelarskie, Gimnazjum i Liceum Katolickie,

Sopot: SP nr 5, Gimnazjum Społeczne, LO nr 2,

Słupsk: SP nr 3, Gimnazjum nr 3, LO – nr 1, nr 2, nr 3,

Powiat bytowski: SP w Czarnej Dąbrówce, Gimnazjum w Nakli,

Powiat chojnicki: SP w Leśnie, Gimnazjum – w Brusach, w Lubni, Nowej Cerkwi, w Sławęcinie, Zespół Szkół w Rytlu, Kaszubskie Liceum Ogólnokształcące – w Brusach, LO w Czersku, SP nr 8, Gimnazjum nr 1, nr 2, LO im. Filomatów Chojnickich, LO nr 2, Katolickie Liceum Ogólnokształcące, Technikum nr 2, Technikum Elektryczno-Elektroniczne – w Chojnicach,

Powiat gdański: SP w Cedrach Małych, w Cedrach Wielkich, SP i Gimnazjum w Łęgowie, w Kolbudach, w Przywidzu, w Żukowie, w Cedrach Wielkich, w Rotmance, w Straszynie, Gimnazjum nr 2, LO – nr 1, nr 2, Zespół Szkół Ogrodniczych i Ogólnokształcących, – w Pruszczu Gd.,

Powiat kartuski: Gimnazjum w Goręczynie, LO w Żukowie, LP w Sierakowicach, LO – nr 1, nr 3 – w Kartuzach,

Powiat kościerski: SP i Gimnazjum w Wąglikowicach, SP w Kaliszu, Gimnazjum – w Lipuszu, w Wielkim Klińczu, w Dziemianach, w Łubianie, SP – nr 2, nr 3, nr 6, Gimnazjum – nr 1, nr 3, LO – nr 1, nr 2, Technikum nr 1, nr 2 – w Kościerzynie,

Powiat kwidzyński: Gimnazjum nr 3, Technikum nr 2, LO nr 2 – w Kwidzynie,

Powiat lęborski: SP nr 8, Gimnazjum nr 1, Społeczne Gimnazjum Językowe, LO nr 1, Technikum Technologii Żywności – w Lęborku,

Powiat malborski: LO nr 4, Katolickie Liceum Ogólnokształcące. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3, Gimnazjum nr 2 – w Malborku, Gimnazjum w Miłoradzu,

Powiat pucki: SP i Gimnazjum w Krokowej, SP w Połczynie, SP w Pucku, Gimnazjum – w Wierzchucinie, w Pucku, w Jastarni, w Leśniewie, w Mostach, w Mrzezinie, we Władysławowie, w Żelistrzewie, LO, Liceum Akademickie – w Pucku,

Powiat starogardzki: SP, Gimnazjum – w Czarnej Wodzie, SP nr 3, Gimnazjum – nr 1, nr 3, nr 4, LO – nr 1, nr 2, Medyczne Studium Zawodowe, Autonomiczne LO – w Starogardzie Gd., Gimnazjum – w Bobowie, Kleszczewie Kościerskim, w Godziszewie, w Jabłowie, LP w Owidzu,

Powiat tczewski: SP – nr 11, nr 12, Katolicka SP, Gimnazjum – nr 2, nr 3, LO – nr 1, nr 4, Gimnazjum i Liceum Katolickie, Uniwersyteckie LO, Technikum Transportowe, Technikum Ekonomiczne – Tczew, Gimnazjum w Swarożynie, Gimnazjum nr 1 w Pelplinie, Gimnazjum i Liceum Katolickie w Pelplinie,

Powiat wejherowski: SP nr 9, Gimnazjum – nr 1, nr 2, nr 3, LO – nr 1, nr, 2, nr 4, nr 5, ZSP –  nr 3, nr 4 – w Wejherowie, SP w Bolszewie, SP nr 7, nr 8, nr 10, Gimnazjum nr 4, Salezjańskie Gimnazjum, LO nr 1 – w Rumi, SP w Gościcinie, Gimnazjum – w Redzie, Bolszewie, w Szemudzie, w Strzepczu.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej