Publikacja o historii i działaniach gdańskiej oświatowej Solidarności

W roku czterdziestolecia NSZZ „Solidarność, Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku wydała publikację Kalendarium 40-lecia. Jest ona ważna nie tylko dla ludzi oświatowej „Solidarności” w Gdańsku, ale i w regionie, a nawet w całej Polsce, gdyż to w Gdańsku, w dniach 7 – 17 listopada 1980 roku doszło do strajku ludzi oświaty w Urzędzie Wojewódzkim. Podpisano z MEN porozumienie – około 150 postulatów, z których część potem stała się podstawą pracy na projektem ustawy Karta nauczyciela (wykaz tamtych postulatów znajduje się na str. internetowej Sekcji). Tu również działały pierwsze, tymczasowe struktury oświatowej „Solidarności”. Z kolei w stanie wojennym również w Gdańsku było wydawane bardzo ważne pismo bezdebitowe „Wiatr od morza”.
O tych wydarzeniach mówi, także ilustrując zdjęciami, wydane Kalendarium.
Jak piszą autorzy „Kalendarium”, „Podstawowym założeniem przy opracowywaniu materiałów było przedstawienie z jednej strony sytuacji szczególnych, jak akcje protestacyjne (np. ws. wieku emerytalnego, godnych warunków pracy i płacy), a z drugiej codzienną, czasami trochę niewidoczną działalność bieżącą, w tym porady prawne, pomoc w rozwiązywaniu problemów, organizację szkoleń, rozmowy z władzami miasta, udział w posiedzeniach Komisji Edukacji, w komisjach ds. awansu zawodowego. To także przedstawienie chwil pożegnań, gdy członkowie władz „S” odchodzili na emerytury, czy udział reprezentacji „S” w uroczystościach pogrzebowych (ostatnio śp. mec. Bogumił Soczyński)”.
Publikacja jest pracą zbiorową, w jej powstaniu uczestniczyła większa grupa osób. Zespół redakcyjny, kierowany przez przewodniczącą Bożenę Brauer stanowiły także: Anna Kocik, Zofia Kuropatwińska, Elżbieta Matocha, Hanna Minkiewicz, Barbara Werbińska.

W podziękowaniu za wydanie „Kalendarium” w imieniu Sekcji pisałem: „Dziękuję zespołowi redakcyjnemu bardzo za tę ważną dla naszej pamięci pracę Zdaję sobie sprawę, że tak wiele dla powstania oświatowej „Solidarności”, także w wymiarze ogólnopolskim, zaczęło się w Gdańsku, szczególnie po strajku w listopadzie 1980 roku. Dobrze, że zebrana została dokumentacja, pisma, zdjęcia, kalendarium tych 40 lat. Ale też bardzo różnorodna, ciekawa codzienna działalność tak dużej organizacji związkowej”.
Zachęcamy do lektury.

Wojciech Książek
(przewodniczący Sekcji Gdańskiej)

Publikacja znajduje się na stronie:
www.solidarnosc.pomorze.pl/images/Kalendarium/kalendarium40.pdf
oraz: www.solidarnosc.gda.pl/oswiata (podstrona: Historia oświatowej „Solidarności”).

Podziękowania:

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej