Pismo Sekcji do MEiN – Apel o korekty programu : „Poznaj Polskę”

Szanowny pan prof. Przemysław Czarnek

Minister Edukacji i Nauki

(za pośrednictwem Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”)

Do Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku wpłynęły uwagi dotyczące realizacji programu „Poznaj Polskę”.

W Komunikacie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 27 sierpnia 2021 r. poinformowano o ustanowieniu przedsięwzięcia pod nazwą „Poznaj Polskę”. Naszym zdaniem bardzo cenna inicjatywa, zasługująca na kontynuację w następnych latach i to w szerszym zakresie.

Nasi członkowie zauważyli jednak, że z uwagi na skróconą ścieżkę przebiegu dokumentów od szkoły do organu prowadzącego, liczbę szkół oraz formę składania wniosku – szkoły niepubliczne mają zdecydowanie większe szanse na otrzymanie dofinansowania. Szkoły publiczne w dużych miastach np. w Gdańsku, mimo składanych wniosków w terminie, nie zostały objęte dofinansowaniem.

W związku z tym prosimy o zmianę sposobu rozpatrywania wniosków, aby wszystkie szkoły miały równy dostęp do projektów proponowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, w tym dofinansowania do wycieczek szkolnych w ramach projektu „Poznaj Polskę”.

Gdańsk, 13. 12. 2021 r.

Z poważaniem,

Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Gdańskiej

Anna Kocik, zastępca przewodniczącego Sekcji