Wykaz publikacji o działalności „Solidarności” oświatowej w różnych regionach i organizacjach związkowych

• Alot S., Zięba D., NSZZ „Solidarność” w rzeszowskiej oświacie w latach 1980–2020, Rzeszów 2021.
  • Bochwic T., Narodziny i działalność Solidarności Oświaty i Wychowania 1980–1989, Warszawa 2000.
  • Kalendarium 40-lecia Komisji Zakładowej/Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku, oprac. Brauer B., Kocik A., Kowalewska-Minkiewicz H., Kuropatwińska Z., Matocha E., Werbińska B., Gdańsk 2020.
  • Książek W., Górski A., Niepokorni nauczyciele. 40 lat oświatowej „Solidarności” Ziemi Puckiej, Gdańsk 2020.
  • Listopad ’80. Rzecz o strajkach ludzi oświaty, służby zdrowia i kultury, pod redakcją J. Hlebowicza (IPN) Gdańsk 2022 (jest część analizująca postulaty „S” oświatowej – autorstwa W. Książka),
  • Mironczuk J., Czterdzieści lat Solidarności oświatowej w Ostrołęce (1980-2020), Ostrołęka 2020.
  • Niepokorni ludzie oświaty, oprac. Książek W. oraz Brauer B., Kocik A., Wydanie specjalne Biuletynu Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku, Gdańsk 2022, (zawiera m. in. wykazy osób internowanych, aresztowanych/skazanych związanych z oświatą, a także nazwiska negocjatorów ze strony „S” oświatowej).
  • Osiński Z., Nauczyciele Lubelszczyzny wobec NSZZ „Solidarność” [w:] Zaangażowanie? Opór? Gra? Szkic do portretu nauczyciela w latach PRL-u, red. R. Grzybowski, Toruń 2013.
  • Wiśniewski Z., Solidarność nauczycielska Ziemi Puckiej 1980–1989, „Zapiski Puckie” 2006, nr 5.
  • Wybór źródeł do historii „Solidarności” Oświaty i Wychowania 1980–1989, zebrał i oprac. Żurek J., Warszawa 2000.

Opr.: 14. 02. 2023 r. – W. Książek

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej