Komunikat z obrad Walnego Zebrania Delegatów Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku

W dniu 9 listopada 2021 r. w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej odbyło się Walne Zebranie Delegatów Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” (śródkadencyjne). W trakcie obrad m. in.:

1. Odbyło się spotkanie z p. Małgorzatą Bielang – Pomorskim Kuratorem Oświaty,  która reprezentowała Ministra Edukacji i Nauki. Po przedstawieniu danych dotyczących tzw. subwencji oświatowej, założeń projektów zmian w systemie wynagradzania i statusie zawodowym nauczycieli, odbyła się dyskusja. Apelowano m. in. o:

a. Wdrożenie podwyżki dla nauczycieli nie później niż 1 stycznia 2022 r.,

b. Zaprzestania podawania nieprawdziwych informacji o planowanym wzroście wynagrodzeń. Proponowane podwyżki wynikają ze zwiększonego czasu pracy i ograniczenia uprawnień socjalnych.

c. Skupienia się na czwartej fali epidemii w szkołach i przedszkolach (w tym zmiany zasad dotyczących zakażeń w danej szkole/placówce). Uwaga: Sekcja przygotuje pismo w tej sprawie.

d. Problemy z osiągnięciem planowanego etatu 22 godzin. Zwolnień, dłuższego wyboru 18/22, sytuacją skłócenia grona pedagogicznego zabieganiem o pełen etat.

2. Adam Krawiec – dyrektor Departamentu Edukacji i Nauki Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego w swojej wypowiedzi nawiązał do planowanych podwyżek wynagrodzeń (18%) administracji obsługi  w szkołach i placówkach prowadzonych przez Samorząd Województwa Pomorskiego od 1 stycznia 2022 r. Sekcja, która wystosowała pismo z prośbą o podwyżki i zadeklarowała gotowość do rozmów, wyraziła zadowolenie z tej propozycji wzrostu płac.

3. Krzysztof Dośla – przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” podkreślił udział oświatowej „S” w działaniach na rzecz wszystkich członków Związku.

4. Byli obecni przedstawiciele Kapituły ds. stypendium NSZZ „Solidarność”: Stefan Gawroński – skarbnik ZRG, Renata Tkaczyk – dyrektor Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy oraz Anna Kocik – zastępca przewodnicącego Sekcji.

5. WZD przyjęło następujące dokumenty:

a. List do Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka, w którym apeluje się m. in. o dialog z „S”;

b. Apel ws. możliwości przejścia przez nauczycieli na emeryturę – na podstawie art. 88 i 89 ustawy Karta nauczyciela – dla zatrudnionych przed 1 stycznia 1999 r.

6. Wystąpili 3 stypendyści wyróżnieni za teksty nt. „Moje spotkanie z NSZZ Solidarność” (Katarzyna Kuriata, Emilia Sanecka, Maksymilian Żychliński). Przekazano też podziękowania darczyńcom funduszu.

7. Wspomniano sześć osób związanych z oświatową „S”, którzy zmarli w latach 2019 – 2021 (śp.: Ojciec Ryszard Myśliwiec, Ewa Kuczyńska, Ewa Tusk, Mec. Bogumił Soczyński, Danuta Nowakowska, Stefan Rambiert, Stefan Kubowicz).

8. Wręczono złote i srebrne odznaki KSOIW NSZZ „S”. Otrzymali je: Ewa Ceroń-Szmaglińska, Grażyna Szumska oraz srebrne: Krzysztof Bigus, Wanda Chroboczek, Justyna Kotlęga, Sławomir Lejk, Joanna Lewna-Winnicka, Jolanta Niedźwiecka, Katarzyna Ott, Lucyna Pytka, Jolanta Wichrowska.

9. Przedstawiono sprawozdanie z działalności Sekcji (Wojciech Książek) oraz Komisji Rewizyjnej (Zdzisław Brzeziński) – to sprawozdanie do wiadomości wewnątrzsekcyjnej.

10. W sprawach innych:

a. Przedstawiono informację o siódmej edycji konkursu „Polska – moje miejsce, mój kraj” (Anna Kocik – zastępca przewodniczącego Sekcji, koordynator konkursu);

b. Apelowano o zamawianie IBIS-a, który drogą elektroniczną przedstawia co tydzień różne informacje z działań NSZZ „Solidarność”, szczególnie w Regionie Gdańskim. Członkowie „S” mogą napisać email na adres: magazyn@solidarnosc.gda.pl W temacie i w treści maila należy napisać: „ZAMAWIAM IBISA” oraz nazwę organizacji związkowej, do której należą.

11. Walne Zebranie Delegatów prowadzili: Piotr Gierszewski (Przewodniczący WZD), Barbara Kamińska i Agnieszka Szwejkowska-Kulpa.

W imieniu Rady Sekcji

Wojciech Książek
przewodniczący Sekcji Gdańskiej

[dkpdf-button]