Komunikat z obrad Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku 8. 02. 2022 r.

Problematyka zebrania Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku (on-line – 8 lutego 2022 r.) to m. in.:

1. Omówienie sytuacji w oświacie, w tym problemu podwyżek płac. Postanowiono wystąpić do władz Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z apelem o pilny komunikat dotyczący tak sprawy podwyżek wynagrodzeń jak i stanu rozmów na temat statusu zawodowego nauczycieli. Co dalej z ew. zmianami czasu pracy, redukcją uprawnień socjalnych, zmianami w ustawie Karta nauczyciela? Jeżeli potwierdzą się informacje, że te prace zostaną zawieszone, to byłby to sukces NSZZ „Solidarność”, m.in. obrona przed zwolnieniem kilkudziesięciu tysięcy nauczycieli.
  2. Spotkanie zmec. Przemysławem Sąpórem. Omówiono m. in. problemy prawne związane z planami likwidacji szkół a także regulaminami funduszu zdrowotnego (wynikających z art. 72 ustawy Karta nauczyciela).
  3. Przyjęto stanowisko (w oparciu o opinię prawną) dotyczącą jednoczesnego prowadzenia zajęć stacjonarnie i na odległość. Jest to zadanie, które nie tylko utrudnia prowadzenie lekcji ale również obniża jej jakość i efektywność.
  4. Przedstawiono ofertę szkolenia Społecznych Inspektorów Pracy (trzydniowe, bezpłatne, w przypadku zorganizowania grupy min. 15 osób. – z uwzględnieniem tematyki oświatowej). Termin zgłoszeń – do 15 marca br. Szkolenie odbyłoby się w pierwszej połowie br. Zaapelowano, by skorzystać z tej ciekawej, bezpłatnej dla szkół oferty.
  5. Omówiono stan przygotowań do konkursu muzyczno-plastycznego „Polska – moje miejsce, mój kraj”(zgłoszenia do 15 marca br. finał planowany jest, jeżeli pozwolą warunki epidemiczne, 10 maja br.). Regulamin, karty zgłoszeniowe są na str. internetowej Sekcji: www.solidarnosc.gda.pl/oswiata .
  6. Przedstawiono wnioski wynikające z kwestionariuszy KM/KZ o stanie liczebnym członków – składanych co pół roku na adres ZR (i do wiadomości Sekcja), a także stan finansów Sekcji. Przyjęto uchwały dotyczące budżetu Sekcji na 2022 r.
  7. Przekazano informacje o:
  8. wnioskach ws. przyznania Medalu Komisji Edukacji Narodowej,
  9. pracach komisji przy Pomorskim Kuratorze Oświaty ws. odznaczeń państwowych.
  10. Przekazano stan prac nad realizacją uchwały WZD Sekcji z 19 kwietnia 2018 r. ws. ufundowania tablicy upamiętniającej strajk z 7 do 17 listopada 1980 r. w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku.
  11. Zwrócono się o zgłaszanie uwag związanych z wdrażaniem Nowego Ładu (zbiorczo, w skali kraju, opracowuje je mec. Tomasz Gryczan).
  12. Zaapelowano do KZ/KM o zamawianie dla członków „S” miesięcznika „Magazyn”, zgłaszanie osób do otrzymywania drogą elektroniczną cotygodniowego Informatora IBIS a także biuletynu ściennego na tablice związkowe.
  13. Ustalono, że kolejne zebranie Rady odbędzie się 8 marca 2022 r.

W imieniu Rady Sekcji,

Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Gdańskiej

[dkpdf-button]
Strona korzysta