Komunikat Prezydium Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku ws. zapłaty za nadgodziny

Informujemy, że na stronie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” został opublikowany artykuł pt. „Za nadgodziny w czasie epidemii należy się zapłata” (red. Artur S. Górski): https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/za-nadgodziny-w-czasie-epidemii-nalezy-sie-zaplata/

Polecamy uwadze.

Informujemy, że w sprawie tej Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku (m. in. na wniosek przewodniczącej „S” oświatowej w Wejherowie – Ewy Rocławskiej i przewodniczącej Koła „S” w SP Szemud – Marty Rapy-Reszczyńskiej) podjęła różne działania, a w tym:

skierowanie listu (dwukrotnie) do wójta Gminy Szemud – 26 maja 2020 r., 9 lipca br. – apel o rozmowy i wypłatę należnych nadgodzin,

opracowanie pisma do Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” –  28 maja 2020 r. i 16 czerwca 2020 r. – apel o podjęcie sprawy wypłaty wynagrodzeń w rozmowach z Ministerstwem Edukacji Narodowej a także wpisanie nauczania on-line do wykazu pracy w trudnych warunkach,

dokonanie syntetycznej analizy, a następnie opracowanie i opublikowanie wyników badania ankietowego ws. wynagrodzeń w oświacie w czasie epidemii i kształcenia na odległość, https://solidarnosc.gda.pl/sekcje-regionalne/oswiata/omowienie-wynikow-badania-ankietowego-dotyczacego-wynagrodzen-nauczycieli-i-pracownikow-administracji-i-obslugi-przeprowadzonego-na-przelomie-maja-i-czerwca-2020-r-w-czasie-epidemii-covid-19-2/

• opracowanie projektu pism do wykorzystania przez organizacje związkowe – pisma do organów prowadzących i dyrektorów szkół – domagające się wypłaty nadgodzin,
  • dwukrotne spotkania (26 czerwca i 2 lipca 2020 r.) z Dariuszem Drelichem -Wojewodą Pomorskim, Małgorzatą Bielang – Pomorskim Kuratorem Oświaty, Ryszardem Kalkowskim – wójtem Gminy Szemud oraz przedstawicielami NSZZ „Solidarność” w celu znalezienia rozwiązania trudnej sytuacji związanej z brakiem wypłaty wynagrodzeń za godziny ponadwymiarowe w szkołach prowadzonych przez gminę Szemud,
  • pomoc prawna podczas spotkania 13 lipca w Urzędzie Gminy Szemud przedstawicieli KM w Wejherowie  z Wójtem.

W imieniu Sekcji:

Anna Kocik                                                           Wojciech Książek
(zastępca przewodniczącego Sekcji)        (przewodniczący Sekcji Gdańskiej)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej