Apel ws. podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli

Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku apeluje o przyjęcie planu tzw. dwóch kroków w sprawie wynagrodzeń nauczycieli.

1. Pierwszy to ustalenie jednorazowego wzrostu płac, który powinien nastąpić 1 września 2021 r. – a najpóźniej 1 stycznia 2022 r. Jest on oczekiwany przez nauczycieli i pracowników szkół z uwagi na rosnącą inflację (obecnie ok. 4,3%) i z tym związane koszty utrzymania, jak i podwyżki realizowane w innych branżach, w tym o 8% w skali roku w sferze produkcyjnej.
  2. Drugi to ustalenie systemowego rozwiązania, które uniezależni płace w oświacie od doraźnych decyzji, zmian politycznych. Doprowadzi do rzeczywistego wzrostu płac, corocznej indeksacji wynagrodzeń. Zarazem nie będzie przyczyną zwolnień nauczycieli z tego tytułu. Taki program musi być przejrzysty, oparty na wyliczeniu rzeczywistych kosztów (ew. rozłożony na II etapy dojścia do modelu docelowego). Propozycje muszą też być poprzedzone wyliczeniami kosztów oraz konsultacjami wśród ludzi oświaty, w tym członków NSZZ „Solidarność”.

W imieniu Prezydium Sekcji,
Wojciech Książek
(przewodniczący Sekcji Gdańskiej).

Uwaga: Apel zostanie przekazany m. in. do Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” – z prośbą o przedstawienie Ministerstwu Edukacji i Nauki.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej