Nasze postulaty

W czwartek w ramach ogólnopolskiej akcji protestacyjnej i pogotowia strajkowego przeprowadzimy kampanię informacyjną, by dotrzeć do społeczeństwa z wiadomościami o naszych postulatach, celach, jakie sobie stawiamy i naszych oczekiwaniach wobec władz państwa.

Rozdamy ulotki Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego tworzonego przez NSZZ „S”, OPZZ i FZZ. Wśród postulatów jest m.in. wycofanie się z narzuconej przez większość parlamentarną reformy emerytalnej „67”, wyeliminowanie umów śmieciowych i patologicznego samozatrudnienia, wycofanie antypracowniczych zmian w prawie pracy i wzrost minimalnego wynagrodzenia do 50 procent średniej płacy.

Postulaty te były przekazane rządzącym podczas wielkiej manifestacji „Dość lekceważenia społeczeństwa” we wrześniu 2013 roku. Jednak niechęć do rzeczowych rozmów o problemach społecznych, wykazywana przez rząd PO-PSL, doprowadziła do zawieszenia naszego uczestnictwa w instytucjonalnych formach dialogu społecznego.

Coraz więcej grup zawodowych staje więc przed alternatywą odrzucenia bierności i zaostrzenia protestu. Bezczynność władzy i brak reakcji na palące problemy powoduje, że pogrążamy się w chaosie. Elita władzy wypycha na margines życia gospodarczego lub zmusza do ucieczki w „szarą strefę” coraz większą rzeszę rodaków.

Poszukiwanie normalnego życia poza krajem nie musi być jedynym wyjściem. Jest jeszcze możliwość pozostania w ojczyźnie, ale konieczne jest dokonanie zmian. Chcemy ich dokonać w atmosferze dialogu przy stole negocjacyjnym, z tymi, którzy czują się odpowiedzialni za losy społeczeństwa. Ale też nie cofniemy się przed sięgnięciem po wszelkie instrumenty dostępne związkom zawodowym, by doprowadzić stronę rządową do stołu negocjacyjnego.

Krzysztof Dośla

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej