Wielki Tydzień

Przeżywamy czas Wielkiego Tygodnia, zbliżają się święta Zmartwychwstania Pańskiego. W pełni uzmysławiamy sobie dziś znaczenie słów św. Pawła „Zło dobrem zwyciężaj”. Czas świąteczny spędzać będziemy w gronie rodzinnym i najbliższych przyjaciół. Okres, który powinien być pełen radości, spokoju wewnętrznego i relaksu nie będzie taki dla nas wszystkich. Pracownicy Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni, zakładu postawionego w stan upadłości likwidacyjnej, z niewypłaconymi za przepracowany miesiąc wynagrodzeniami z troską i niepokojem myślą o przyszłości swojej i swoich miejsc pracy. Koledzy zwalniani z pracy starali się jak mogli najlepiej i najrzetelniej wykonywać swoje obowiązki, a dziś muszą ponosić skutki braku należytego nadzoru ze strony właściciela zakładu i braku dobrej woli rządzących.

Robiąc zakupy świąteczne uświadamiamy sobie jak szybko wzrosły ceny podstawowych produktów. Wzrost ten przekroczył w skali roku 5 proc. Nie nadążają za tym wynagrodzenia. Zamrożone są przez wiele lat progi, uprawniające do skorzystania z pomocy społecznej, znajdują się obecnie na poziomie poniżej minimum egzystencji.

Przygotowujemy się do beatyfikacji Jana Pawła II i jego wyniesienia na ołtarze. Warto przypomnieć sobie słowa, które kierował do nas. W 1999 roku w polskim parlamencie mówił, że wszelkie przemiany ekonomiczne mają służyć kształtowaniu świata bardziej ludzkiego i sprawiedliwego.

Chciałbym Koleżankom i Kolegom, Waszym rodzinom złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, parafrazując słowa, które wypowiedział Ojciec Święty. Życzę nam wszystkim abyśmy mogli żyć w państwie, które otacza szczególną troską rodzinę, życie ludzkie, wychowanie młodego pokolenia, respektuje prawo do pracy, widzi istotne sprawy całego narodu i jest wrażliwe na potrzeby każdego człowieka, szczególnie ubogiego i słabego.

Krzysztof Dośla,
przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

[dkpdf-button]
Strona korzysta