Apel o pomoc w wydaniu publikacji o strajkach w 1988 roku na Wybrzeżu

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” – przygotowując publikację na XXV-lecie strajków na Wybrzeżu Gdańskim w 1988 roku – apeluje o współpracę przy jej wydaniu (w tym przekazanie wypowiedzi, zdjęć, innych archiwaliów – oczywiście do zwrotu). Chcemy w ten sposób poszerzyć wiedzę o tamtych tak ważnych dla Polski wydarzeniach, a zarazem móc złożyć serdeczne podziękowania w trakcie zbliżających się obchodów.

Szereg osób już odpowiedziało na nasz apel: przekazało swoje wypowiedzi na ten temat, lista osób też jest sukcesywnie uzupełniana o kolejnych uczestników tamtych strajków. Te materiały chcemy opublikować.

Materiały do tej publikacji są sukcesywnie zamieszczane na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Przypominamy, że pięć lat temu wydaliśmy zbiorczy wykaz strajkujących: najpierw w maju 2008 roku: „Ludzie 1998 roku na Wybrzeżu” – wydanie broszurowe – 8 str., następnie w grudniu 2008 roku wydaliśmy specjalny numer miesięcznika MAGAZYN, który zawierał poszerzona listę uczestników strajków (24 str.). Oprócz tego wydaliśmy w formie książkowej (m. in. przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Miasta Gdańska, kilku zakładów pracy) zbiór 28 wywiadów, które przeprowadzili uczniowie z aktywnymi uczestnikami tamtych wydarzeń pt. „W przededniu wolnej Polski – Młodzież pyta o… strajki 1988 roku”.

Stroną organizacyjną przedsięwzięcia zajmuje się Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego przy wsparciu Biura Informacji i Promocji Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Adres: 80-855 Gdańsk, Wały Piastowskie 24, tel. 58/305-71-72, email:wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl

W imieniu Zarządu Regionu:

Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Oświaty

Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG

Gdańsk, 15. 11. 2012 rok

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej