Jakie są zasady bezpiecznego odśnieżania dachów?

Zgodnie z obowiązującym prawem, zarządca lub właściciel budynku mieszkalnego, przemysłowego czy korporacyjnego obowiązany jest zapewnić bezpieczeństwo osobom przebywającym wewnątrz obiektu, jak też przechodniom. W okresie zimowym powinien zadbać o regularne oraz bezpieczne odśnieżanie dachów.

Nadmiar śniegu zalegającego na dachu może doprowadzić do katastrofy budowlanej, a zwisające sople, które tworzą się na rynnach i w pasie przyrynnowym mogą zagrażać przechodniom. Zarządca budynku powinien tak planować czynności odśnieżania dachu oraz usuwania sopli, by uwzględnić wytrzymałość konstrukcji dachowej i nie dopuścić do jej naruszenia, a przede wszystkim zadbać o bezpieczeństwo pracowników.

Odśnieżanie dachów, szczególnie stromych, to zawsze ciągłe ryzyko poślizgnięcia i upadku. Dlatego tego typu prace powinny być organizowane z nadzwyczajną ostrożnością, a wymagania w stosunku do pracowników muszą być szczególnie wysokie.

Odśnieżanie dachów to praca wysokości, aby więc zmniejszyć ryzyko wypadków do minimum, do tego typu prac należy dopuszczać wyłącznie osoby:

z aktualnymi badaniami lekarskimi do pracy na wysokości,

po odbytym szkoleniu bhp ogólnym i stanowiskowym, a także szkoleniu z zakresu ochrony przed upadkiem.

Z kolei osoba, która odpowiada za prace przy odśnieżaniu, powinna:

• sprawować bezpośredni nadzór nad pracownikami i przygotować dla nich imienny podział zadań,
  • wyposażyć pracowników w stosowne środki ochrony indywidualnej,
  • opracować plan ratowniczo-ewakuacyjny.

Podczas odśnieżania dachów dobrą praktyką jest stosowanie środków ochrony zbiorowej, np. balustrad, siatek ochronnych lub krat na świetlikach. Zwiększa to bezpieczeństwo osób tam pracujących. W sytuacji, gdy takich zabezpieczeń nie ma, pracownicy muszą zostać wyposażeni w środki ochrony indywidualnej i przeszkoleni w sposobie ich używania.

Duży mróz, niska temperatura i silny wiatr to czynniki, które niekorzystnie wpływają na samopoczucie pracownika, ponadto powodują ryzyko powstania odmrożeń. Osoby pracujące w takich warunkach powinny mieć:

• odpowiednią odzież ochronną zapewniającą komfort cieplny, ochronę przed nadmiernym poceniem się i wilgocią,
  • obuwie z podeszwą antypoślizgową (ze względu na ryzyko odmrożeń palców u nóg, nie wolno stosować obuwia z metalowymi podnoskami!),
  • rękawice (trzeba je zawsze zakładać, bo chronią dłonie przed zimnem i wilgocią),
  • hełm ochronny (jest niezbędny, ponieważ chroni głowę przed urazami. Gdy jest zimno pod kask należy założyć kominiarkę).

Pracodawca powinien zapewnić pomieszczenie, gdzie pracownik będzie mógł zjeść posiłek, ogrzać się i odpocząć.

W sytuacji, gdy budynek nie przeszedł okresowej kontroli technicznej, a stan techniczny dachu wzbudza wątpliwości, nie wolno dopuścić pracowników do pracy – może to zagrażać ich życiu i zdrowiu.

Właściciel obiektu powinien określić w porozumieniu z uprawnionym konstruktorem sposób odśnieżania dachu tak, aby nie uszkodzić konstrukcji budynku.

Zawsze należy upewnić się, jakie jest dopuszczalne obciążenie dachu oraz czy odśnieżanie nie uszkodzi jego pokrycia.

Podczas prac na dachu należy zabezpieczyć teren tak, by nic nie zagrażało przechodzącym obok budynku osobom. Teren wygrodzony powinien obejmować obszar o szerokości 1/10 wysokości budynku, nie mniej jednak niż 6 metrów.

Należy też zastosować inne środki zapewniające bezpieczeństwo osobom znajdującym się w sąsiedztwie odśnieżanego obiektu, poprzez:

• zagrodzenie przyległego do budynku chodnika,
  • zablokowanie przejazdu jedną stroną ulicy,
  • kierowanie ruchem pieszych i samochodowym przez osobę znajdującą się na dole,
  • jeżeli chodnik lub jezdnia są zablokowane np. przez zaparkowane auta, trzeba o tym jak najszybciej powiadomić Urząd Miasta lub Straż Miejską.

Źródło: https://www.seka.pl/bezpieczne-odsniezanie-dachow/

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej