Śmiertelny wypadek w stoczni Crist

7 kwietnia br. w gdyńskiej stoczni Crist doszło do tragicznego wypadku, w którym śmierć poniósł jeden z pracowników. Dwie pozostałe uczestniczące w wypadku osoby zostały przetransportowane do szpitala. Ze wstępnych badań przyczyn i okoliczności wypadku przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Pracy wynika, że do wypadku doszło podczas wykonywania prac spawalniczych zbiornika budowanej jednostki pływającej.

– Ustalono, że zdarzenie miało miejsce ok. 18-18:30. Poszkodowani w wypadku zbiorowym to trzej obywatele Wietnamu – pracownicy spółki. Jeden z nich, wykonując samodzielnie prace spawalnicze, prawdopodobnie zatruł się tlenkiem węgla w trakcie prac w zbiorniku, dwaj pozostali, którzy udali się na poszukiwanie kolegi, zaniepokojeni, jego dłuższą nieobecnością, również ulegli zatruciu.

– powiedziała Agnieszka Dobrodziej, p.o. zastępcy okręgowego inspektora pracy ds. nadzoru.

Po pewnym czasie na miejscu zdarzenia pojawili się kolejni pracownicy, którzy znaleźli trzy nieprzytomne osoby. Niestety, w wyniku przeprowadzonej reanimacji udało się uratować tylko dwie osoby, które zostały przewiezione do szpitala.

Prace w zbiornikach powinny odbywać się według ściśle określonych procedur bezpieczeństwa.

I tak, przed przystąpieniem pracowników do pracy w zbiorniku pracodawca ma obowiązek poinformować ich, oprócz zakresu pracy, jaką mają wykonać, także o rodzaju zagrożeń, jakie mogą wystąpić, niezbędnych środkach ochrony zbiorowej i indywidualnej oraz o sposobie ich stosowania. Pracownicy muszą również znać sposoby sygnalizacji między pracującym we wnętrzu zbiornika a osobą asekurującą go na zewnątrz. Istotna jest również wiedza o postępowaniu w razie zagrożenia.

Przez cały czas powinno też być monitorowany poziom zawartości tlenu i substancji szkodliwych wewnątrz zbiornika. Tylko w przypadku, gdy poziom tlenu nie jest niższy niż 18 proc. oraz gdy w powietrzu nie stwierdza się substancji szkodliwych dla zdrowia oraz możliwości ich wystąpienia podczas przebywania pracowników w zbiorniku, to możliwe jest odstąpienie nie od używania środków ochrony dróg oddechowych.

Jedną z zasad bezpiecznej pracy w zbiornikach jest zapewnienie osobie tam pracującej, oprócz odpowiednich środków ochrony indywidualnej, asekuracji na zewnątrz. Osoba asekurująca pracę w zbiorniku powinna być w stałym kontakcie z pracującymi wewnątrz (zapewnienie odpowiednich środków łączności) oraz powinna mieć możliwość natychmiastowego powiadamiania innych w razie konieczności udzielenia pomocy. Zarówno osoby pracujące wewnątrz, jak i asekurujące powinny być wyposażone w takie same środki ochrony indywidualnej, m.in. sprzęt ochronny izolujący układ oddechowy.

Czy te zasady zostały zachowane w przypadku prac w Stoczni Crist pokaże dochodzenie Państwowej Inspekcji Pracy.

Małgorzata Kuźma
Zdjęcie: Paweł Glanert

Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej