Stanowisko Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” ws. wypowiedzi telewizyjnej profesor Joanny Senyszyn

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” wyraża swoje głębokie oburzenie z powodu słów wypowiedzianych przez posłankę na Sejm RP, ale także nauczyciela akademickiego, profesora,  Joannę Senyszyn, która opowiedziała się w programie TVP Info za zabijaniem dzieci urodzonych z tzw. wadami eugenicznymi. Posługiwanie się językiem i argumentacją, podobnymi do bolszewickich i nazistowskich ideologów, to ordynarna prowokacja, obliczona na eskalację emocji, niegodna osoby z tytułem profesorskim, która dla młodych ludzi powinna być autorytetem i przykładem. NSZZ „Solidarność” od zawsze przeciwstawiała się działaniom sprzecznym z prawem naturalnym do życia zapisanym w Konstytucji RP. Szkoda, że ci, którzy tak chętnie wykorzystują zapisy Konstytucji  traktują to w sposób wybiórczy i koniunkturalny.

Taka postawa  i sposób myślenia, jakie prezentuje Pani Joanna Senyszyn, musi zasługiwać na jednoznaczne potępienie. Nie możemy godzić się na upowszechnianie ideologii śmierci. Brak reakcji może powodować, że ponownie zatriumfują  ideologie, takie jak nazistowska i komunistyczna, choć wydawało się, że przeszły one już do historii.

Krzysztof Dośla,
przewodniczący ZRG  NSZZ „Solidarność”

Gdańsk 8 lutego 2021 r.

[dkpdf-button]