Stanowisko Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sprawie sytuacji w Elektrociepłowniach Wybrzeże S.A.

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” z niepokojem obserwuje narastający konflikt społeczny, jaki rozwija się w Elektrociepłowniach Wybrzeże S.A. oraz spółkach Grupy EDF Polska.

Stan zatrudnienia jest sprawą najwyższej wagi w każdym kraju i regionie. Nie do pomyślenia jest, aby w sytuacji, kiedy w Regionie rośnie bezrobocie i pogarsza się sytuacja firm, na skutek restrukturyzacji pracownicy w Elektrociepłowniach Wybrzeże S.A. mieli tracić pracę i zasilać szeregi bezrobotnych. Sytuacja jest trudna do zrozumienia, ponieważ dotyczy Spółki, która jest jedną z lepiej prosperujących w Gdańsku, jak i również w regionie.

Zarząd Regionu Gdańskiego z najwyższym niepokojem przyjął informację o zerwaniu przez EDF Polska wielomiesięcznych negocjacji dotyczących Umowy Społecznej. Nie rozumiemy takiego działania koncernu EDF, który ma aspiracje budować elektrownie atomowe w Polsce a swoją pozycje na polskim rynku energetycznym chce opierać na konfliktach społecznych. Sytuacja dla nas jest tym bardziej niezrozumiała, gdyż EDF zobowiązał się stosować w zawartych porozumieniach społecznych najlepsze standardy na świecie.

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” oczekuje od Zarządu Elektrociepłowni Wybrzeże S.A., jak i również koncernu EDF, dołożenia wszelkich starań, aby nie doszło do eskalacji konfliktu w Gdańsku, czego skutkiem mogą być przerwy w dostawach energii elektrycznej i cieplnej dla mieszkańców Gdańska.

Zarząd Regionu wzywa strony, aby jak najszybciej zasiadły do stołu rokowań i poprzez dialog szukały rozwiązania problemów. ZRG będzie wspierał wszelkie dalsze działania Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Elektrociepłowniach Wybrzeże zmierzające do obrony miejsc pracy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej