Apel o zakończenie wojny na Ukrainie

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w prawie rok od najazdu wojsk Federacji Rosyjskiej na terytorium Ukrainy apeluje o zaprzestanie wojny, pełnej okrucieństwa, przemocy, łamania norm etycznych, tak ważnych dla chrześcijańskich zasad cywilizacji europejskiej.

Nie do zaakceptowania jest najazd obcych wojsk na suwerenne państwo, próbujące w pokojowy sposób budować swoje miejsce w Europie, zapewnić godne życie i pracę swym mieszkańcom. Stąd tym bardziej wyrażamy swój sprzeciw wobec działań o charakterze imperialnym, opartych na kłamliwej propagandzie, lekceważeniu praw każdego człowieka do życia w wolności i pokoju.

Tak jak rok temu, gdy w marcu 2022 r. w siedzibie NSZZ „Solidarność” w Gdańsku otworzyliśmy punkt recepcyjny dla matek z dziećmi (przez 3 miesiące przebywało w nim ok. 1200 uchodźców), tak i obecnie wyrażamy swą solidarność i szacunek dla narodu ukraińskiego bohatersko broniącego swojej niepodległości i prawa do samostanowienia.

Gdańsk 6.02.2023 r.

W imieniu Zarządu Regionu

Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

[dkpdf-button]