Podpisali porozumienie w samorządzie

Związkowcy, przedstawiciele pracodawców i władz lokalnych podpisali 14 lipca br. w Jaworznie porozumienie dotyczące wprowadzenia standardów współpracy i dialogu społecznego. To efekt pilotażowych trójstronnych negocjacji prowadzonych w ramach projektu „Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów”.

Trójkąt niemożności

Autorzy projektu „Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów” postawili sobie bardzo ambitny cel – stworzenie modelu instrumentów regulujących współpracę między pracodawcami a reprezentacją pracowników instytucji podlegających samorządowi, które poprawiłyby dialog społeczny na poziomie samorządów i który byłby wzorcem dla miast i gmin w Polsce.

A że z dialogiem społecznym w Polsce jest nie najlepiej wiedzą wszyscy. Dialog społeczny w sektorze publicznym na poziomie samorządów praktycznie nie istnieje. Gdy pracownicy spółki komunalnej zwracają się z do pracodawcy z postulatem podniesienia wynagrodzenia, to najczęściej słyszą od swojego dyrektora, że on nic nie może, że jego budżet zależy od władz miasta, gdy z kolei udają się do prezydenta ze swoimi postulatami ten odsyła ich do dyrektora spółki. Tworzy się swoisty trójkąt niemożności.

Jest pierwsze porozumienie

W pierwszej fazie projektu „Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów” przeprowadzone zostały badania dotyczące rynku pracy oraz dialogu społecznego i stosunków pracy w sektorze samorządowym. Z badań tych powstał raport i opracowany został model trójstronnych negocjacji. Kolejny etap to pilotaż wypracowanych standardów prowadzenia dialogu społecznego w sektorze samorządowym w dwóch miastach: w Jaworznie i w Płocku.

I właśnie efektem tego pilotażu jest podpisane 14 lipca br. porozumienie w Jaworznie.

Zostało ono zawarte przez Prezydenta Miasta Jaworzna oraz Urząd Miejski w Jaworznie, Miejskie Centrum Kultury i Sportu, Powiatowy Urząd Pracy, Wodociągi Jaworzno i Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej z jednej strony i zakładowe organizacje NSZZ “Solidarność” reprezentujące pracowników zatrudnionych przez wymienione wyżej podmioty z drugiej strony.

Informowanie, konsultowanie, negocjacje

Celem porozumienia jest wzmocnienie i pogłębienie dialogu pomiędzy samorządem, miejskimi jednostkami organizacyjnymi oraz spółkami miejskimi z jednej strony, a NSZZ „Solidarność” reprezentującym pracowników zatrudnionych przez podmioty realizujące zadania gminy.

W przyjętym dokumencie pracodawcy zobowiązali się między innymi do umożliwienia organizacjom związkowym eksponowanie ich symboli i materiałów informacyjnych oraz dbałości o czytelność uregulowań kwestii zwolnień pracowników na wykonywanie doraźnych czynności związkowych. Związkowcy otrzymywać będą również informację dotyczącą sytuacji finansowej danego zakładu pracy, a także długoterminowej strategii działania, szczególnie w przypadkach, gdy będzie ona znacząco wpływać na sytuację pracowników. Pracodawcy na wniosek organizacji związkowych poinformują je o strukturze zatrudnienia, w tym przekażą liczbową zbiorczą informację o przeszeregowaniach i awansach, również przekażą informację o wysokości środków dostępnych na wynagrodzenia, w tym ujętych w regulaminach wynagradzania – nagród/premii.

Ze swej strony organizacje związkowe zobowiązują się do rzetelnego, obiektywnego i kompleksowego informowania pracowników o prowadzonych z pracodawcą rozmowach/przebiegu negocjacji mając na uwadze niepowstawanie niepokojów i napięć społecznych.

Zawarte w Jaworznie porozumienie daje organizacjom związkowym prawo udziału w konsultacjach dotyczących założeń budżetu miasta. Ponadto pracodawcy zobowiązali się do wdrażania zasady pracy zdalnej do regulaminów pracy w uzgodnieniu z organizacjami związkowymi.

W części poświęconej negocjacjom strony porozumienia zobowiązały się do przeprowadzenia obligatoryjnych corocznych negocjacji, w ustalonych przez nie terminach.

W porozumieniu znalazły się także zapisy dotyczące przeciwdziałaniu mobbingowi. Ustalono miedzy innymi, że u każdego z pracodawców zostanie powołana komisja antymobbingowa, której celem będzie rozstrzyganie zgłoszonych skarg dotyczących mobbingu. W skład komisji antymobbingowej wchodzą przedstawiciele pracodawcy i organizacji związkowych.

Projekt „Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów” jest realizowany przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” w partnerstwie ze Związkiem Miast Polskich oraz norweskimi partnerami: Norweskim Związkiem Pracowników Komunalnych i Powszechnych „Fagforbundet” oraz Norweskim Stowarzyszeniem Władz Lokalnych i Regionalnych „KS”. Przedsięwzięcie otrzymało dofinansowanie z Grantów Norweskich 2014-2021 poprzez program Dialog Społeczny – Godna Praca.

Małgorzata Kuźma

Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej