Debata: Dialog społeczny na trójkę

Katarzyna Łażewska-Hrycko

Dlaczego w Polsce po 30 latach transformacji ocena dialogu społecznego przez partnerów społecznych nie jest najlepsza? Czy powodów trzeba szukać w niewystarczających zapisach prawnych czy w braku kultury dialogu, czy może w niskim poziomie zaufania Polaków wobec siebie. Na te pytania starali się odpowiedzieć uczestnicy trzeciej już konferencji zorganizowanej 24 maja br. w ramach projektu „Dialog społeczny kluczem do rozwoju” finansowanego z Funduszy Norweskich. Tym razem w dyskusji uczestniczyli (w formie zdalnej): Marlena Maląg, minister rodziny i polityki społecznej, Katarzyna Łażewska-Hrycko, główna inspektor pracy (na zdjęciu), Janusz Śniadek, przewodniczący Rady Ochrony Pracy, Ireneusz Karaśkiewicz, przewodniczący Związku Pracodawców Forum Okrętowe, Jarosław Lange, reprezentujący NSZZ „Solidarność” w Radzie Dialogu Społecznego, Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, prof. Marcin Zieleniecki, ekspert Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Moderatorem dyskusji był Jacek Rybicki ekspert ds. dialogu społecznego. Większość uczestników spotkania obecny poziom dialogu instytucjonalnego w Polsce oceniało na trójkę. Wśród pomysłów na jego poprawę znalazły się między innymi: powołanie rzecznika, zwiększenie budżetu i poprawa spraw organizacyjnych rad dialogu społecznego oraz zwiększenie ich kompetencji, a także budowanie kultury dialogu i wzajemnego zaufania partnerów społecznych.

(mk)

Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej