Jakie są przykłady pozapłacowych świadczeń pracowniczych?

Pandemia zmieniła nasze spojrzenie na benefity pracownicze czyli dodatkowe świadczenia oferowane pracownikom przez firmy. Jednym z zyskujących na popularności są karty lunchowe. Dzięki nim pracodawcy mają do dyspozycji narzędzie wspierające nawyki żywieniowe swoich pracowników.

Dbanie o zdrowe nawyki, w tym troska o właściwą dietę i regularność posiłków, wpływa nie tylko na ogólne samopoczucie, ale też efektywność w pracy. Badania pokazują, że zbyt późno jemy pierwszy posiłek, zapominamy o drugim śniadaniu, nie włączamy do diety warzyw i owoców. Poczucie głodu oraz brak odpowiedniego nawodnienia organizmu również obniżają efektywność.

Produktywność w pracy to proces, który zaczyna się dużo wcześniej niż w momencie włączenia komputera i sprawdzenia listy zadań na dany dzień. To proces, na który wpływ mają nasze codzienne nawyki, takie jak sen, aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie.

Nawyki żywieniowe pracowników wzięła pod lupę w 2020 roku firma Dailyfruits. Wyniki badania pokazują, że aż 76% pracujących Polaków ma dietę ubogą w wartości odżywcze – ponad 40% nie zjada codziennie warzyw, a niemal 50% owoców. O najważniejszym posiłku, bez którego nie powinno się zaczynać dnia, a tym bardziej wymagającej pracy fizycznej lub umysłowej, zapomina 46% respondentów. Połowa z badanych nie dba o właściwe nawodnienie organizmu, co może skutkować trudnościami z koncentracją, bólami głowy czy ospałością. 58% pracujących Polaków uważa, że głód wpływa na ich efektywność.

Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swoich podwładnych, dysponują świadczeniami pozapłacowymi wspierającymi wellbeing. W obliczu zamknięcia obiektów sportowych, braku możliwości oferowania posiłków w miejscu pracy (np. w zakładowej stołówce czy w ramach owocowych dni tygodnia), firmy mogą zapewnić swoim pracownikom nowoczesne i bezpieczne karty lunchowe. Według badania Wellbeing Indicator 2019, zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna czy wysypianie się podnosi produktywność pracowników o 25 proc. Co więcej, o 27 proc. obniża się absencja zatrudnionych, którzy dbają o zdrowe nawyki.

Karta lunchowa to rozwiązanie na miarę obecnych czasów – można z niej korzystać, nie wychodząc z domu, dokonując płatności online. Użytkownik karty może wybierać spośród ofert restauracji i sieci handlowych, ale też zamawiać posiłki poprzez internetowe platformy z dostawą do drzwi. Karty lunchowe oferowane przez Ederned Polska są ważne nawet przez 4 lata, a dzięki kompatybilności z płatnościami mobilnymi w Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay, nie ma ryzyka zgubienia lub kradzieży karty.

– W wyniku pandemii piramida potrzeb pracowników zmieniła się. Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swojego zespołu, nawet jeśli praca z biura przeniosła się do domów czy jest realizowana w modelu hybrydowym, mogą wspierać pracowników w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym ze sposobów radzenia sobie z niepewną, stresującą sytuacją, w której się znaleźliśmy, może być zadbanie o właściwą dietę i regularność posiłków. Dzięki kartom lunchowym, pracownik otrzymuje dodatkowe wsparcie i konkretną kwotę co miesiąc, którą może wydać właśnie na cele żywieniowe. Zdrowy i właściwie odżywiony pracownik to osoba, która pracuje bardziej efektywnie, ma więcej pozytywnej energii i rzadziej choruje. Korzyści z wdrożenia kart lunchowych są więc obustronne – korzysta zarówno pracownik, jak i firma – komentuje Edyta Ziajowska, Commercial Director, Edenred Polska.

Z wewnętrznych wyliczeń Edenred wynika, że pracownik, który swoje obowiązki wykonywał w biurze, średnio kosztował firmę 1082 PLN miesięcznie. W momencie przejścia na tryb pracy zdalnej bądź hybrydowej, większość składowych tego kosztu została zminimalizowana lub całkowicie wyeliminowana. Zaoszczędzone środki mogą posłużyć do realnego wsparcia pracowników i ich dobrostanu – szczególnie w czasie pandemii. Kwota doładowania kart lunchowych w wysokości 190 złotych miesięcznie jest wolna od składki ZUS. Generuje to znaczące oszczędności zarówno dla firm, jak i pracowników.

Źródło:  https://strefabiznesu.pl/dla-pracownikow-wracajacych-z-pracy-zdalnej-sa-nowe-swiadczenia-pozaplacowe-karty-lunchowe-kto-komu-i-dlaczego-31052021/ar/c3-15609765

Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Fundusze Norweskie 2014-2021, w ramach programu „Dialog społeczny – godna praca”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej