Praca w czasie koronawirusa: MOPR w Gdańsku

Pracodawca podjął działania w celu reorganizacji pracy MOPR niezwłocznie po wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego. Zostało wydane zarządzenie dyrektora MOPR dotyczącego wprowadzenia pracy zdalnej, a także możliwości pracy rotacyjnej pracowników zatrudnionych na różnych stanowiskach w ośrodku. Osoby będące pracownikami socjalnymi wychodzą w teren, jeżeli wymaga tego sytuacja, np. interwencja. Kontakt z pracownikami socjalnymi odbywa się poprzez telefon, służbową pocztę elektroniczną, a także tradycyjną drogę pocztową. Jeżeli występuje potrzeba bezpośredniego kontaktu z klientem jest to ograniczone do minimum – zostały zamontowane stanowiska, które są wyposażone w plexi, a także pracownicy zostali wyposażeni w środki ochrony osobistej.
Powyższe działania umożliwiają ciągłość funkcjonowania Ośrodka zachowując podstawowe zasady bezpieczeństwa.
Do dnia dzisiejszego jako Komisja Międzyzakładowa nie otrzymaliśmy sygnałów od pracowników o łamaniu praw pracowniczych.

W imieniu Komisji Międzyzakładowej nr 914NSZZ Solidarność przy MOPR w Gdańsku
Adam Bronk-Zdunowski

[dkpdf-button]
Strona korzysta