Koronawirus: „Solidarność” wspiera szpitale, a każdy może się włączyć

W szczególnie trudnej sytuacji znajdują się pracownicy służby zdrowia, którzy zapewniają opiekę nad chorymi. Wyrazem docenienia ich starań stało się w Polsce oddolne wspieranie zarówno szpitali, jak i ich pracowników. Również członkowie i organizacje „Solidarności” włączają się w te akcje.

Dla przykładu Komisja Międzyzakładowa przy Philip Morris Polska S.A. w Krakowie sfinansowała zakup 300 masek dla 5. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Krakowie.

• Wiemy, że przechodzimy w tej chwili trudny okres. Lekarze i wszyscy pracownicy służby zdrowia są na pierwszej linii frontu. Jesteśmy im za to bardzo wdzięczni. Każdy powinien im pomóc w ramach swoich możliwości. Zachowanie solidarności jest w tej chwili najważniejsze! – mówi Jacek Łabędzki, przewodniczący „Solidarności” w Philip Morris.

Ze wsparciem pospieszyła także Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty SA w Tanowie-Mościcach.

• Jak poinformował Tadeusz Szumlański, przewodniczący Komisji, „Solidarność” przekaże 10 tys. zł na potrzeby szpitala w Dąbrowie Tarnowskiej, związane z walką z koronawirusem. Szpital w Dąbrowie Tarnowskiej jest jedyną w regionie tarnowskim placówką z oddziałem zakaźnym dla dorosłych, do której są kierowani chorzy z podejrzeniem koronawirusa.

(solidarnosc.org.pl)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej