Związkowy lider w reprezentacji Polski – 6 miejsce na Mistrzostwach Europy

Paweł Dziwosz, członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i związkowy lider w Federal-Mogul Bimet S.A. oraz przewodniczący Rady Miasta Malborka zajął 6 miejsce podczas Mistrzostw Europy AG w Duathlonie w Wenecji. Wytrwałość i sportowy instynkt zdrowej rywalizacji przyniósł efekty.

– Start z orzełkiem na piersi, w koszulce polskiej reprezentacji, to jest duma i odpowiedzialność. Powołanie do kadry Polski traktuję jako zaszczyt. Była realna szansa na wyższą lokatę. Pierwsze 5 km biegu pobiegłem chyba nazbyt zachowawczo. Oszczędzałem siły. Trzeba wyciągnąć wnioski, trenować, by  wrócić po medal. Na swoim dystansie byłem najszybszy wśród Polaków w tej dynamicznej dyscyplinie – mówi Paweł Dziwosz, dziękując swej siostrze Katarzynie, trenerce lekkiej atletyki II klasy i byłej zawodniczce kadry narodowej, za wsparcie i przygotowanie biegowe oraz wszystkim kibicującym jego sportowym poczynaniom naszemu zawodnikowi.

– Dziękuję Wam za wsparcie. To dla mnie naprawdę ważne. Trenuję regularnie 40 godzin tygodniowo. Sport uczy wytrwałości, rywalizacji, budzi instynkt – podkreśla Dziwosz, który bieganie trenuje od 7 lat.

W ramach mistrzostwa Europy w duathlonie zawodnicy „Age Group” startowali na dystansie sprint. Do pokonania mieli 2 okrążenia biegu na 5 kilometrów), następnie 2 okrążenia na rowerze (20 kilometrów) i kolejne  okrążenie biegu 2,5 kilometrów. Duathlon (gr. dwubój) to dyscyplina sportowa, której zawodnicy kolejno: biegną, jadą rowerem i znowu biegną.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej