Zmiana w PIP. Katarzyna Łażewska-Hrycko odchodzi z funkcji Głównego Inspektora Pracy

„Moja misja na stanowisku Głównego Inspektora Pracy dobiegła końca” – napisała Katarzyna Łażewska-Hrycko w mediach społecznościowych i podziękowała za współpracę swoim pracownikom, partnerom społecznym, związkowym i instytucjonalnym.

– Serdecznie dziękuję za to, że mogłam liczyć na Państwa profesjonalizm, doświadczenie i umiejętności – bezcenny potencjał tego Urzędu – dodała Katarzyna Łażewska-Hrycko.

Katarzyna Łażewska-Hrycko jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. Od 2001 r. pracowała w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Gdańsku. W kwietniu 2016 r. związała się zawodowo z Radą Dialogu Społecznego, gdzie objęła stanowisko dyrektora Biura Rady. 10 lutego 2021 r. została powołana przez marszałek Sejmu RP Elżbietę Witek na stanowisko Głównego Inspektora Pracy. Specjalizuje się w czasie pracy i wynagrodzeniach. Nadzorowała rejestrację zakładowych układów zbiorowych pracy oraz działań wynikających z przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

fot.sejm.gov.pl

Marszałek Sejmu Szymon Hołownia 14 czerwca br. powołał na Głównego Inspektora Pracy Marcina Staneckiego, dyrektora w Departamencie Prawa Pracy w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, pracującego przez blisko 20 lat w Państwowej Inspekcji Pracy. Pracował on 20 lat w Państwowej Inspekcji Pracy na stanowisku inspektora pracy.

– Przed nami rewolucja na miarę rewolucji przemysłowej, rewolucja związana z nowymi technologiami, ze sztuczną inteligencją, z wpływem tych nowych technologii także na świat pracy. Państwowa Inspekcja Pracy musi być gotowa do tego, żeby interweniować tam, gdzie naruszane będzie prawo chroniące także pracowników cyfrowego świata – mówi szefowa Ministerstwa RPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej