Zespół roboczy ds. zmiany ustawy o muzeach bez „Solidarności”

Na posiedzeniu Rady Krajowej Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków podjęto decyzję o odejściu przedstawicieli NSZZ „Solidarność” z prac zespołu roboczego do spraw opracowania założeń do projektu ustawy o zmianie ustawy o muzeach.

Przypomnijmy, że zespół roboczy został powołany przez Piotra Glińskiego zarządzeniem z dnia 2 kwietnia 2020 roku. W skład weszli urzędnicy MKiDN oraz instytucji podległych ministerstwu. Strona społeczna, w tym reprezentanci NSZZ „Solidarność”, mogła brać udział w pracach jako głos doradczy, z uwagi na to, że nie podlega ministrowi.

– Przebieg prac zespołu nie spełnia nadziei „Solidarności” na pozytywne zmiany w najbardziej interesujących przepisach ustawy. Zasadniczym powodem jest niemożliwość porozumienia się w żadnej ze spraw określonych „rekomendacjach zasadniczych”. Wykluczono także wprowadzenie jakichkolwiek zmian proponowanych przez Związek „Solidarność” – informuje Krajowa Sekcja Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków w wydanym komunikacie.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej