Zbieramy podpisy. Mamy prawo by się wypowiedzieć!

NSZZ „Solidarność” co najmniej do końca wakacji zbiera podpisy potrzebne do zorganizowania ogólnopolskiego referendum, aby umożliwić Polakom odpowiedź czy akceptują lub nie politykę klimatyczną Unii Europejskiej, opartą o tzw. porozumienia paryskie i pakiet dyrektyw „Fit for 55” – „Gotowi na 55”, które mają doprowadzić państwa Unii Europejskiej do zerowej emisyjności gazów cieplarnianych.

W zbiórkę podpisów może włączyć się każdy związkowiec, sympatyk NSZZ „Solidarność” i każdy, któremu bliskie są idee polityki rozsądnej i służącej dobru społeczeństwa. Wystarczy pobrać kartę referendalną ze strony internetowej www.preczzzielonymladem.

Do 30 czerwca br. zebrano w kraju 201342 podpisy poparcia (według licznika poparcia na stronie www.preczzzielonymladem). W Regionie Gdańskim zbliżamy się do 9 tysięcy podpisów. Następna faza zbierania podpisów – przy Dworcu Głównym i na Długim Targu.

– Gratuluję i dziękuję wszystkim zaangażowanym w zbieranie podpisów. Do końca sierpnia zbieramy podpisy pod obywatelskim wnioskiem o przeprowadzenie ogólnokrajowego referendum – mówił podczas obrad ZRG 1 lipca br. Krzysztof Dośla, przewodniczący gdańskiej „S”.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” podjęła 26 marca 2024 r. uchwałę dotyczącą złożenia wniosku o przeprowadzenie ogólnokrajowego referendum w sprawie polityki klimatycznej UE, której częścią jest Europejski Zielony Ład. Zbiórka podpisów rozpoczęła się 10 maja br., w trakcie demonstracji przeciwko polityce klimatycznej.

Pytanie referendalne:

– Czy jest Pani/Pan za zobowiązaniem Prezydenta RP, Parlamentu RP, Rządu RP do odrzucenia przez Polskę polityki klimatycznej UE w obecnym kształcie zawartej w Europejskim Zielonym Ładzie?

Akcja jest sprzeciwem wobec polityki klimatycznej Unii Europejskiej, która jest   wdrażana także w Polsce, a niesie ze sobą ogromne i niepotrzebne koszty, jakie ponoszą i będą ponosić w przyszłości Polacy w związku z ideologią klimatyzmu unijnego establishmentu i będącym jej konsekwencją politycznym projektem Zielonego Ładu, jak m.in. systemy ETS i ETS2, dyrektywa EPBD, obowiązkowa fotowoltaika, likwidowanie górnictwa węgla kamiennego, ograniczania dla rolnictwa, ograniczenia w zakupie aut.

Marszałek Sejmu Szymon Hołownia w maju br. obiecał reprezentacji „Solidarności”, którą przyjął w Sejmie, że jeżeli procedura złożenia wniosku będzie prawidłowa, a wymogi spełnione, opatrzony odpowiednią liczbą podpisów, to z pewnością zostanie on przyjęty w Sejmie.

Akcja zbierania podpisów prowadzona jest przez struktury Związku. Podpis można złożyć w macierzystych organizacjach NSZZ „Solidarność”, w terenowych biurach Związku i w głównej jego siedzibie w Gdańsku, przy ul. Wały Piastowskie 24.

Zachęcamy do odwiedzania strony dedykowanej akcji referendalnej

Tam też można pobrać kartę referendalną.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej