Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”: Podziękowania dla wolontariuszy

Ostatnie przed wakacjami posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” poświęcone było przede wszystkim podsumowaniu funkcjonowania punktu recepcyjnego dla uchodźców z Ukrainy, który funkcjonował przez trzy miesiące w siedzibie gdańskiej Solidarności.

Zarząd Regionu Gdańskiego, który obradował 27 czerwca w Sali Akwen, rozpoczął się od zaprezentowania przez Wojciecha Książka stanu przygotowań do tegorocznych obchodów uroczystości sierpniowych. Przewodniczący oświatowej „Solidarności” przedstawił również plan działań związanych z odsłonięciem tablicy w Urzędzie Wojewódzkim upamiętniającej strajk oświaty, służby zdrowia i kultury w listopadzie 1980 r. – Jest to inicjatywa Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku. Strajk trwał 10 dni, od 7 do 17 listopada 1980 r. W upamiętnienie tych wydarzeń włączyli się również wojewoda pomorski i IPN – mówił Wojciech Książek. Pamiątkowa tablica zostanie odsłonięta 17 listopada 2022 r.

Kolejnym punktem posiedzenia ZRG było podsumowanie działalności punktu recepcyjnego dla uchodźców z Ukrainy. Mieścił się on w dwóch salach konferencyjnych Zarządu Regionu i funkcjonował od 11 marca do 10 czerwca br. Przewinęło się przez niego ponad 1200 uchodźców, którym pomogło w sumie 145 wolontariuszy, pełniących ośmiogodzinne dyżury. W zbiórce na rzecz uchodźców zebrano ponad 100 tys. zł. W czasie Zarządu Regionu wręczono pamiątkowe dyplomy i odznaki członkom ZRG, którzy pełnili dyżury w punkcie recepcyjnym. Pozostali wolontariusze także otrzymają podobne podziękowania.

(mk)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej