Za nami rocznica podziemnego Radia Solidarność

12 kwietnia 1982 roku (a więc w drugi dzień Świąt Wielkanocnych) w Warszawie została nadana pierwsza audycja podziemnego Radia Solidarność. Nadali ją Janusz Klekowski oraz Marek Rasiński z dachu budynku znajdują przy ul. Grójeckiej 19/25 w Warszawie. Audycję, która trwała osiem i pół minuty, wyemitowano na falach UKF. Program zaczął się od pierwszych taktów piosenki „Siekiera, motyka”, śpiewanej przez warszawiaków w czasie okupacji niemieckiej.

Po Warszawie przyszedł czas na kolejne miasta, gdzie również uruchomione zostały nadajniki Radia „Solidarność”. Łącznie było ich kilkadziesiąt, od Gdańska po Zakopane.

– Radio działało mimo prób zagłuszania oraz intensywnych poszukiwań nadajników przez SB i milicję – przypomina w związku z 40 rocznicą Informacyjna Agencja Radiowa. – Było to możliwe między innymi dzięki miniaturowym urządzeniom nadawczym Zazula, opracowanym przez zmarłego w 2016 roku wynalazcę i konstruktora Andrzeja Cieleckiego. Umieszczane w windach i w szybach wentylacyjnych były niewykrywalne dla bezpieki.

W czasie stanu wojennego Radio Solidarność było dla społeczeństwa jednym z niewielu źródeł prawdziwych informacji na temat represji, podejmowanych protestów oraz reakcji zagranicy na sytuację w Polsce.

Ostatnią audycję warszawskiego Radia „Solidarność” nadano 22 czerwca 1989 roku.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej