XIV edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

Zakończyła się kolejna, XIV, edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

Wręczenie statuetek i certyfikatów wyróżnionym pracodawcom XIV edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” odbyło się w Pałacu Prezydenckim. W uroczystości wziął udział prezydent RP Andrzej Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, członkowie prezydium Komisji Krajowej.

Nagrodzeni wraz z prezydentem RP, fot. Marcin Żegliński (Tysol)

Za nami wręczenie statuetek i certyfikatów wyróżnionym pracodawcom XIV edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”, które odbyło się w Pałacu Prezydenckim.

Prezydent Andrzej Duda podkreślił, że pracodawca i pracownik wymagają pełnego zainteresowania i szacunku ze strony państwa polskiego. Dodał, że Solidarność odgrywa niezwykle ważną rolę w państwie polskim – budowania prawdziwego ustroju społecznej gospodarki rynkowej, „gdzie człowiek, czyli element humanistyczny, jest w centrum zainteresowania gospodarki z obydwu stron – zarówno z punktu widzenia pracownika jako takiego, jak i jego pracodawcy”.

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, który jak inni członkowie prezydium Komisji Krajowej uczestniczył w finale konkursu, dodał:

– Nie będę oryginalny i jak co roku powtórzę słowa przy okazji tej ważnej dla mnie uroczystości o wyjątkowości tego konkursu. To jedyny taki konkurs w naszym kraju, a nie słyszałem o takim w Europie i świecie, o konkursie, gdzie to pracownicy nagradzają pracodawców. To dla nas wielka wartość. Warto przypomnieć, że to pod honorowym patronatem prezydenta Lecha Kaczyńskiego rozpoczął się konkurs, który dzisiaj ma już swoją historię, bo spotykamy się po raz czternasty, aby podziękować pracodawcom, którzy wychodzą ponad przeciętność, którzy stosują przepisy prawa pracy, stosują się do ustawy o związkach zawodowych. Mogłoby się wydawać, że to powinien być standard, niestety tak nie jest, dlatego to dla nas tak ważne, by wynosić na piedestał tych pracodawców, którzy są wielkim pozytywnym przykładem dla nas, dla związkowców, ale także dla pracowników w naszym kraju – powiedział Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.

Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Przypominamy, że pracodawcy posiadają prawo korzystania z Certyfikatu przez okres trzech lat.

Laureaci poprzednich edycji Konkursu mogą ponownie ubiegać się o przyznanie Certyfikatu po wygaśnięciu wspomnianego wyżej okresu.

Lista tegorocznych laureatów konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

Wrocławskie Zakłady Zielarskie „Herbapol” SA
Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji S.A. Wrocław
Zakłady Mechaniczne „Tarnów” S.A.
Wodociągi Miasta Krakowa S.A.
„SPOŁEM” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Olkuszu
Bieszczadzki Park Narodowy Ustrzyki Górne
Spółdzielnia Pracy Transportu Mleczarskiego Sanok
Białostockie Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Białymstoku