Wyniki badań: rośnie zaufanie do związków zawodowych

Działalność związków zawodowych pozytywnie ocenia 46 procent Polaków. Krytycznie odnosi się do niej 18 procent badanych, wynika z sondażu CBOS. Co trzeci respondent twierdzi, że związki zawodowe skutecznie bronią interesów pracowniczych. Jednocześnie według 39 proc. Polaków mają one zbyt mały wpływ na decyzje władz. W ciągu ostatnich czterech lat zaufanie do związków wzrosło z 26 do 34 procent.

Tym badaniom i ich wynikom poświęcono audycję „Dialog społeczny kluczem do rozwoju”, jaka jest emitowana na antenie Radia Gdańsk.

– Zaufanie do związków zawodowych zawsze jest pochodną sytuacji na rynku pracy. Ludzie oczekują skuteczności, a oceniają ją po tym, jak im się pracuje – komentował Marek Lewandowski, rzecznik Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. – Związek zawodowy to pracownicy, którzy organizują się po to, aby mieć siłę, dzięki której mogą mieć wpływ na swoje warunki pracy. To forma samoorganizacji, która pozwala samemu osiągać cele – dodał.

Jak stwierdził Marek Lewandowski, związek „to jest narzędzie, a nie byt sam dla siebie. Zakłada się go po to, żeby rozwiązywać konkretne problemy i realizować konkretne cele. Jest więc najlepszym narzędziem do tego, żeby zadbać o swój własny interes”.

Kolejna, ostatnia już audycja „Dialog społeczny kluczem do rozwoju”, zostanie wyemitowana w najbliższy poniedziałek, 17 stycznia o godzinie 14.20. Archiwalne wydania można natomiast odsłuchać TUTAJ…>>

(mat. RG)

[dkpdf-button]
Strona korzysta