Wspomnienia Ewy Kubasiewicz-Houée w Radiu Gdańsk

Radio Gdańsk zaprasza do wysłuchania audycji w kolejnym ważnym projekcie dotyczącym rocznicy stanu wojennego. 12 i 13 grudnia br. wyemitowane zostaną fragmenty wspomnień Ewy Kubasiewicz-Houée z okresu stanu wojennego.

W poniedziałek, 12 grudnia i wtorek, 13 grudnia prawie przez cały dzień o godzinach: 11:10, 13:10, 13:20, 14:20, 17:10, 17:20 słuchacze będą mogli wysłuchać fragmentów autobiografii Ewy Kubasiewicz-Houée zatytułowanej „Bez prawa powrotu”.

Ewa Kubasiewicz (Wikimedia)

Ewa Kubasiewicz, pracująca w bibliotece WSM, działaczka NSZZ „S” dostała w stanie wojennym najwyższy wyrok 10 lat pozbawienia wolności za kontynuowanie działalności związkowej i nawoływanie i zorganizowanie strajku w Wyższej Szkole Morskiej po wprowadzeniu stanu wojennego.. Odsiedziała 2 lata w ciężkich więzieniach dla kobiet w Fordonie i Grudziądzu. Orzekał Sąd Marynarki Wojennej. Od 1988 r. przebywała na emigracji we Francji. Emisariuszka Solidarności Walczącej na Zachodzie.

13 grudnia o godz. 8.30 na antenie Radia Gdańsk rozmowa z Ewą Kubasiewicz.

Tutaj szczegóły…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej