Wiceminister rozwoju zgadza się z uszczelnieniem ograniczeń w niedziele

– Niedziela handlowa nie jest aż takim wpływem do budżetu przedsiębiorców. To prawo pracowników, to rzecz zapewniająca komfort; zgadzam się z uszczelnieniem prawa w tym zakresie – powiedziała w środę wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

W Polskim Radiu 24 Olga Semeniuk była pytana o to, czy Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii popiera projekt przepisów mający na celu uszczelnienie prawa ws. handlu w niedziele. Ma on wprowadzić zapis, że placówki pocztowe będą mogły działać w niedziele niehandlowe, tylko gdy działalność pocztowa będzie w nich przeważająca. Dziś nie ma tego zapisu i w związku liczne sklepy osiedlowe, supermarkety i dyskonty, oferujące usługi pocztowe, otwierają się w każdą niedzielę mimo zakazu. Robią to m.in. Żabka, Carrefour Express, Abc, Biedronka czy Dino (część sieci otwiera część sklepów).

– To temat, który jest przedmiotem dyskusji. Wiem, że taki projekt uszczelniający powstał, uszczelnienie to postulat wynikający głównie z dialogu ze związkami zawodowymi – powiedziała wiceminister.

Jak wskazała „niedziela handlowa nie jest aż takim wpływem do budżetu przedsiębiorców, to prawo pracowników, to rzecz zapewniająca komfort”. – Zgadzam się z uszczelnieniem prawa w tym zakresie – stwierdziła.

solidarnosc.org.pl/fot.: M.Żegliński (TySol)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej