Ważne przed rozpoczęciem pracy sezonowej

W audycji „Głos pracownika”, która jest emitowana na antenie Radia Gdańsk, poruszony został temat pracy wakacyjnej i sezonowej. Na co zwrócić uwagę, podpisując umowę? Co zrobić, aby nie zostać oszukanym? Na te pytania odpowiadała Agnieszka Śladkowska, twórca Gorilla Job, firmy, która wspiera kandydatów na rynku pracy.

– Sytuacja zmieniła się przez koronawirusa. W tym momencie widać, że turystyka poniosła największe szkody. Tutaj ofert pracy sezonowej jest bardzo mało i prawdopodobnie będzie dużo mniej niż w zeszłym roku. Gastronomia radzi sobie całkiem nieźle. Ale i tak tu miejsc również jest mniej, bo nie wszystkie firmy przetrwały ten kryzys. Niektóre punkty po prostu się już nie otworzyły. Ale te, które działają, będą potrzebowały pracowników sezonowych – prognozowała Agnieszka Śladkowska.

Według niej najwięcej patologicznych sytuacji jest przy okazji ofert pracy związanej z sezonową zbiórką owoców i warzyw.

– A co ciekawe, bardzo duże zapotrzebowanie na pracę przy owocach jest za granicą, chociażby w Niemczech, gdzie jest zakaz pracy sezonowej dla pracowników z innych krajów, z wyjątkiem tylko trzech państw, w tym Polski. Dlatego właśnie w Niemczech Polacy mogą znaleźć wiele ofert właśnie przy zbiorach. I tu trzeba szczególnie uważać, bo wielokrotnie spotkałam się z sytuacjami, w których osoby były rekrutowane do pracy za granicą, były od nich pobierane różne opłaty wstępne i skany dokumentów, a na koniec okazywało się, że żadnej pracy faktycznie dla nich nie było – opowiada Agnieszka Śladkowska.

Według gościa audycji, gdy pracodawca oferuje nam pracę, wcześniej wymagając od nas jakiejś opłaty, w większości przypadków mamy do czynienia z oszustwem. Z innych ważnych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę, to umowa.

– Jeżeli pracodawca mówi, że tej umowy na razie nie ma, że należy na nią poczekać, że trzeba wcześniej zacząć pracę, to powinna nam od razu zapalić się czerwona lampka w głowie i lepiej z takiej pracy od razu zrezygnować – zaznacza Agnieszka Śladkowska.

Audycja „Głos pracownika” emitowana jest w każdy poniedziałek.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej