W środę pikieta przed ambasadą Białorusi – solidarnie bronimy związkowców!

W środę 8 czerwca br. o godz. 12 odbędzie się przed siedzibą ambasady Republiki Białorusi (Warszawa Wilanów, ul. Wiertnicza 58) pikieta przeciwko szykanowaniu i aresztowaniu liderów wolnych białoruskich związków zawodowych.
Pikieta organizowana przez NSZZ “Solidarność” wpisuje się w akcję Międzynarodowej Organizacji Pracy, w ramach której w tym dniu odbędą się podobne akcje w innych krajach. W pikiecie udział wezmą przebywający w Polsce związkowcy z Białorusi, którzy uciekli przed represjami reżimu.
Od kilku miesięcy na Białorusi trwają zatrzymania i aresztowania przedstawicieli i liderów niezależnego ruchu związkowego. Wśród zatrzymanych znajduje się Aliaksandr Jaraszuk przyjaciel NSZZ „Solidarność”, przewodniczący Białoruskiego Kongresu Demokratycznych Związków Zawodowych (BKDP).

Pikieta będzie stanowczym głosem naszego sprzeciwu wobec represji oraz wyrazem solidarności z Białorusinami. W napiętej atmosferze zachowajmy powagę i rozwagę, by nie doszło do żadnych prowokacji.
Przypomnijmy, że XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” przyjął przez aklamacją apel do związków zawodowych na świecie o wypuszczeniu z więzień członków niezależnych związków zawodowych na Białorusi.

Na Białorusi w więzieniach zamknięci są przewodniczący i wiceprzewodniczący tamtejszych wolnych związków zawodowych. W połowie kwietnia niezidentyfikowane służby dokonały „nalotu” na siedzibę i mieszkania prywatne członków i pracowników trzech związków zawodowych: Wolnego Związku Zawodowego Metalowców (SPM), Związku Zawodowym Pracowników Radioelektroniki (REP) i BKDP. NSZZ „Solidarność” wzywa białoruskie władze do uwolnienia zatrzymanych i zakończenia represji wobec nich. Zatrzymania i aresztowania są dobrze znane z historii „Solidarności”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej