W czwartek na Długim Targu będziemy zbierać podpisy pod emeryturami „stażowymi”

Podpisując się pod obywatelską inicjatywą ustawodawczą „Emerytura za staż” bierzesz udział w demokracji bezpośredniej.

Ważnym elementem demokracji bezpośredniej (jej główna forma to referendum) w Polsce jest obywatelska inicjatywa ustawodawcza. Prawo do takiej inicjatywy przysługuje 100 tys. obywateli.

Jeżeli zbierzemy 100 tysięcy podpisów, to Sejm będzie musiał rozpatrzyć ten projekt.

Zapraszamy w czwartek 26 sierpnia br. na Długi Targ w Gdańsku przy fontannie Neptuna. Będziemy tam, jeśli pogoda nam pozwoli, od godziny 12.00. Im więcej zbierzemy podpisów, tym większą presję wywrzemy na politykach, więc każdy głos ma znaczenie.

Emerytura stażowa to nowa możliwość przejścia na emeryturę bez względu na wiek po wykazaniu się okresem ubezpieczeniowym – 40 lat dla mężczyzn i 35 lat dla kobiet. Oznacza to, że jeśli w tym czasie wpłaciło się składki pozwalające na wypłatę co najmniej minimalnej emerytury, każdy będzie miał prawo dokonać wyboru, czy chce dalej pracować, czy zakończyć swoją aktywność i dzięki wypracowanemu przez lata kapitałowi przejść na zasłużony odpoczynek.

– Każdy powinien mieć wybór w zakresie czasu przejścia na emeryturę, to jest rzecz podstawowa – mówi Marek Lewandowski, rzecznik KK NSZZ „Solidarność”.

Dowiedz się więcej: Emerytura za staż…>>

Podpisy pod inicjatywą ustawodawczą w sprawie zmiany ustawy emerytalnej zbieramy do 6 października 2021 r.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej