VII Wojewódzki Konkurs Plastyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj”

6 czerwca br. podczas obrad ZRG NSZZ „S” odbyło się wręczenie nagród laureatom VII Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego pt. „Polska – moje miejsce, mój kraj”. W Sali BHP dawnej Stoczni Gdańskiej otwarta została też wystawa prac. Patronem Konkursu jest Kuratorium Oświaty w Gdańsku oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

W celu uświetnienia 40-lecia NSZZ „Solidarność” i popularyzowania wśród dzieci i młodzieży twórczości patriotycznej Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku zorganizowała po raz siódmy Wojewódzki Konkurs Plastyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj”. Część muzyczną konkursu przesunięto na jesień 2022 r.

Celem konkursu jest popularyzowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej twórczości patriotycznej, a tematy pochodzą z okresu strajków z 1980 roku, stanu wojennego (1981-83) i czasu poprzedzającego narodziny demokratycznej Polski.

Koordynatorem konkursu (części plastycznej i muzycznej) jest Anna Kocik, zastępca przewodniczącego Międzyregionalnej Sekcji OiW NSZZ „S” w Gdańsku. Nagrody wręczali Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”, poseł Janusz Śniadek i Jolanta Jankowska-Żmich, reprezentująca kuratorium oraz Wojciech Książek, lider Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

– Nauczyciel nie tylko uczy i wychowuje a przede wszystkim pomaga uczniom odnaleźć w sobie to, co najlepsze – przekazała dyrektor Jankowska-Żmich pozdrowienia dla uczestników i organizatorów konkursu od Małgorzaty Bielang, pomorskiego kuratora oświaty.

Wśród laureatów i osób wyróżnionych w konkursie są uczniowie z różnych szkół woj. pomorskiego. Wpłynęły prace plastyczne m.in. z Gdańska, Kartuz, Kiełpina, Kościerzyny, Leźna, Lęborka, Łebienia, Łęgowa, Małej Słońcy, Miłobądza, Nowych Polaszek, Parchowa, Połczyna, Pucka, Tczewa, Włynkówka i Żelistrzewa. Wręczanie nagród przebiegało nie tylko w przyjaznej atmosferze – miało przy tym walor edukacyjny, gdyż Wojciech Książek żartobliwie „przepytywał” zebranych członków ZRG z geografii woj. pomorskiego.

Oprócz dyplomów uczestnicy konkursu otrzymali stypendia fundowane przez pomorskiego kuratora oświaty i Region Gdański NSZZ „S” Pomorska Fundacja Edukacji i Pracy, Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych oraz organizacje związkowe m.in. oświatowej NSZZ „S”, Gdańskiej Stoczni „Remontowa”, Polpharmy Starogard Gd., ZMPG i GPEC.

Wyniki Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego „Polska – moje miejsce, mój kraj”

W edycji plastycznej jury w składzie Genadiusz Picko, artysta malarz z Grodna, Małgorzata Kuźma, kierownik Działu Informacji i Promocji ZRG, Renata Tkaczyk, dyrektor Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy przyznało nagrody i wyróżnienia w kategoriach:

w kategorii przedszkoli i I etapu edukacyjnego (kl. I – III SP):

I miejsce – Wojciech Andrzejczak (Zespół Kształcenia Podstawowego i Przedszkolnego w Małej Słońcy, opiekun – Sławomira Kwiatek)

II miejsce – Natalia Trąbińska (Szkoła Podstawowa nr 1 w Lęborku, opiekun – Dorota Przychoda)

III miejsce – Szymon Wolski (Przedszkole nr 6 w Lęborku, opiekun – Małgorzata Studzińska)

w kategorii II etapu edukacyjnego (kl. IV – VIII SP):

I miejsce – Zuzanna Grabowska (Szkoła Podstawowa w Miłobądzu, opiekun – Grażyna Neumann)

II miejsce – Laura Klińska (Szkoła Podstawowa w Kiełpinie, opiekun – Jolanta Malanowska)

III miejsce – Hubert Lang (Zespół Szkół w Parchowie, opiekun – Zofia Warężak)

w kategorii szkół ponadpodstawowych:

I miejsce – Klaudia Grabowska (Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie, opiekun – Anna Wilczewska)