Uzupełniona tarcza antykryzysowa

Rząd Mateusza Morawieckiego przyjął kolejne rozwiązania  w tzw. Tarczy antykryzysowej, mające przeciwdziałać negatywnemu oddziaływaniu koronawirusa na gospodarkę, m.in. ze zwolnienia ze składek na ZUS będą mogli skorzystać przedsiębiorcy zatrudniający do 49 pracowników, a nie tylko do 9

Rząd przyjął tarczę antykryzysową 1.1., czyli korekty i uzupełnienia do dokumentu, który obowiązuje od 1 kwietnia br. Teraz zajmą się propozycjami Sejm i Senat. To. Wśród nowych propozycji znajdują się m.in. częściowe zwolnienie ze składek ZUS dla średnich firm i fundusz wsparcia płynności finansowej. Wartość pakietu uzupełniającego do tarczy antykryzysowej wyniesie 11 mld zł.

Najważniejsze rozwiązania:

• Rozszerzenie zwolnień z ZUS-u na przedsiębiorców, którzy zatrudniają od 10 do 49 pracowników. Ulga na ZUS wyniesie 50 proc. składek na ubezpieczenia społeczne za każdego z nich
  • Wydłużenie wsparcia dla firm w ramach świadczenia postojowego (3 miesiące).
  • W przypadku obowiązkowej kwarantanny, rolnicy i pracujący z nimi domownicy otrzymają zasiłek w wysokości 50 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę.
  • Wprowadzenie nielimitowanego dostępu do „publicznych” stron internetowych. Chodzi m.in. o domenę gov.pl, usługi umożliwiające zdalną diagnostykę medyczną oraz  e-learning  pozwalający na zdalną pracę nauczycieli i uczniów.
  • Wyposażenie placówek ochrony zdrowia w szybkie łącza internetowe i sprzęt umożliwiający prowadzenie zdalnej diagnostyki medycznej.
  • Rozszerzenie świadczeń ochrony miejsc pracy na organizacje pozarządowe.
  • Zabezpieczenie przed egzekucją komorniczą środków pochodzących z Tarczy antykryzysowej.
  • Poprawki zakładają również utworzenie funduszu gwarancji płynnościowej w Banku Gospodarstwa Krajowego. Średnie i duże firmy będą mogły starać się tam o kredyty do wysokości 80 proc. Maksymalna wartość kredytu 250 mln zł.
  • Rolnicy objęci kwarantanną otrzymają specjalny zasiłek w wysokości 50 proc. minimalnej krajowej,

Minister rozwoju Jadwiga Emilewicz wyjaśniła, przyjmując nowe  rozwiązania, rząd ochroni miejsca pracy i poprawi płynność firm, pozostając – jak deklaruje – w dialogu ze stroną społeczną i przedsiębiorcami. Emilewicz oceniła także, że dotychczasowe rozwiązania zawarte w Tarczy antykryzysowej spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony firm.

– Ponad połowa ankietowanych przedsiębiorców planuje skorzystać z rządowego dofinansowania do utrzymania pracowników. Skorzystają oni z postojowego czy dopłat do wynagrodzeń przedsiębiorstw znajdujących się w trudnościach – zaznaczyła minister

Z kolei minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg poinformowała, że do wtorku 7 kwietnia br. w ramach Tarczy antykryzysowej złożonych zostało 340 tys. wniosków, w tym 250 tys. dotyczących zwolnienia ze składki ZUS, 56 tys. wniosków o postojowe oraz 31 tys. wniosków o pożyczki dla mikroprzedsiębiorców.

Jak wyjaśniła Marlena Maląg, ramach pakietu antykryzysowego pracodawcy wystąpili o rządowe wsparcie dla 100 tys. miejsc pracy. Wsparcie to, razem z mikropożyczkami, szacowane jest na ponad 700 mln zł

Projektem ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 posłowie mają zając się we wtorek wieczorem.  W Rządowym Centrum Legislacji 130-stronicowy dokument pojawił się 7 kwietnia przed 15.00.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej