Urząd Pracy podsumowuje sytuację na Pomorzu

Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku przygotował podsumowanie prezentujące sytuację na pomorskim rynku pracy w ostatnich dwóch miesiącach.

W sierpniu nieznacznie wzrosła stopa bezrobocia na Pomorzu, a w kraju – w porównaniu do lipca – pozostała bez zmian. Zaobserwowano nieznaczny spadek liczby bezrobotnych w kraju, ale w województwie pomorskim niewielki wzrost. Zarówno na krajowym, jak i pomorskim rynku pracy wystąpił niewielki spadek liczby wolnych miejsc pracy.

Aby poznać szczegółowe dane wystarczy kliknąć w dowolny obrazek i go powiększyć.

Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku opublikował już także częściowe dane za wrzesień. Według tych informacji stopa bezrobocia nieznacznie wzrosła – do 5,7 procent (z 5,6). Najgorzej sytuacja wygląda w powiatach nowodworskim (13 procent, wzrost z 12,4), malborskim (11,1 procent, tak samo w sierpniu), człuchowskim (11 procent, tak samo jak w sierpniu) oraz bytowskim, gdzie sytuacja zmieniła się na lepsze (9,9 procent we wrześniu i 10 w sierpniu).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej