Uroczystości Sierpniowe 2024

Sierpień 1980. Zdjęcie: Wojciech Milewski

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w związku z obchodami:

• 44. rocznicy Sierpnia 1980 i powstania NSZZ „Solidarność”,
  • 36. rocznicy strajków z maja i sierpnia 1988 r.,

informuje, że planowane są następujące uroczystości.

31 sierpnia – Gdańsk, uroczystości główne (organizowane przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”  i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”):

• godz. 13.00 – Sala BHP Stoczni Gdańskiej – Uroczyste spotkanie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” z udziałem zaproszonych gości, wręczenie uczniom stypendiów NSZZ „Solidarność”.
    • godz. 15.00 – uroczystości na placu Solidarności w Gdańsku, złożenie kwiatów koło Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej, Uwaga: Delegacje składające wiązanki kwiatów (wieńce składamy w rocznice Grudnia 1970), prosimy o przygotowanie wizytówek, przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy.
    • godz. 16.00 – Uroczysta Msza Św. w bazylice pw. św. Brygidy.

Inne planowane uroczystości w Regionie Gdańskim:

• 15 sierpnia, Gdańsk – od godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego. Następnie pod pomnikiem Anny Walentynowicz. godz. 11.00 – udział we Mszy Św. za Ojczyznę w kościele p.w. Św. Brygidy(org.: Stowarzyszenie Godność);
  • 18 sierpniaStrzebielinek, godz. 9.30 – spotkanie członków Stowarzyszenia Strzebielinek, złożenie kwiatów w pod tablicą w byłym miejscu internowania (k. Domu Pomocy Społecznej), godz. 11.30 – Gniewino, Msza Św. w intencji Ojczyzny i zmarłych Kolegów (org.: Stowarzyszenie Strzebielinek);
  • 25 sierpnia – Tczew godz.12.30 – Msza Św. w kościele pw. NMP Matki Kościoła, (ul. Rokicka 1), złożenie kwiatów pod pomnikiem NSZZ ”Solidarność”;
  • 30 sierpnia, Gdynia,

godz. 16:00 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 roku przy rondzie Ofiar Grudnia 1970 (przystanek SKM Gdynia Stocznia – Uniwersytet Morski);

• 31 sierpnia, Gdańsk – godz.11.30 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – Międzyregionalna Sekcja i KM Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ„ Solidarność” w Gdańsku);
  • 31 sierpnia, Gdańsk – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana – Przymorze;godz. 15.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod Pomnikiem Anny Walentynowicz – Wrzeszcz (org.: Stowarzyszenie Godność).
[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej