„TU rodziła się Solidarność” także w Lęborku

W tym tygodniu, we wtorek, 21 lipca, wystawa „TU rodziła się »Solidarność«” została uroczyście odsłonięta w Lęborku.

– Dziś oddajemy hołd Solidarności, wielkiemu protestowi społecznemu przeciwko wielkiemu złu, jakim był komunizm. Solidarność słowem, bez walki, w pokojowy sposób, walczyła o wolność. Za suwerenną, demokratyczną Polskę, ludziom Solidarności składamy podziękowania – mówił prof. Mirosław Golon, dyrektor IPN Gdańsk.

– Widzę dziś wiele osób, które uczestniczyły w wydarzeniach z lipca i sierpnia 1980 roku. Mam świadomość, że bez Lęborka, Tczewa i szeregu innych, mniejszych miejscowości z całego Pomorza, nie byłoby Gdańska i tego, co wydarzyło się w gdańskiej stoczni – stwierdził z kolei dr Arkadiusz Kazański z IPN Gdańsk, współautor wystawy.

Solidarność w Lęborku w latach 1980-1981 liczyła około 10 tysięcy działaczy, co stanowiło 80 proc. zatrudnionych. W mieście istniała Miejska Komisja Koordynacyjna, której członkowie starali się rozwiązywać problemy ważne dla mieszkańców, takie jak funkcjonowanie przedszkoli i żłobków, kursowanie komunikacji, zaopatrzenie sklepów.

Zdjęcia oraz artykuł: materiały IPN Gdańsk

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej