Tarcza 4.0. Jakie jest stanowisko „Solidarności” w tej sprawie?

Pracodawca może zmusić do wykorzystania tylko zaległego urlopu (który i tak należy wykorzystać do września), trzeba zarabiać więcej niż 9 tys. zł, aby wprowadzony limit odprawy przy zwolnieniu był niekorzystny, obniżenie wynagrodzenia może nastąpić jedynie po zawarciu porozumienia z reprezentatywną organizacją związkową – w ocenie „Solidarności” Tarcza 4.0 z takimi uwzględnia większość zgłaszanych zastrzeżeń (nierozwiązanym problemem są pracownicy administracji rządowej).

Prezydium KK NSZZ „Solidarność” / fot. M. Lewandowski

– Tzw. czwarta tarcza antykryzysowa jest następną wersją projektu o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw, przedstawioną po raz pierwszy dnia kwietnia 2020, który w niektórych aspektach dotyczących praw pracowniczych i związkowych uległ pozytywnym zmianom – oceniło w swojej opinii do projektu Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Jednocześnie krytykuje brak podniesienia wysokości zasiłków dla bezrobotnych oraz utrzymanie, a nawet rozszerzenie niekorzystnych rozwiązań dla pracowników administracji rządowej, czy szerzej finansów publicznych.

– Rozwiązania te były już krytykowane w poprzedniej opinii Związku i wszystkie negatywne spostrzeżenia wyrażone wcześniej zachowują aktualność. Ponadto, w obecnie proponowanym brzmieniu, jeszcze bardziej absurdalnie wygląda formuła, w której Rada Ministrów swoimi rozporządzeniami miałaby „ręcznie sterować” poziomem zatrudnienia czy też poziomem wynagrodzeń w każdej jednostce sektora finansów publicznych. Równie niezrozumiałe jest – czytamy w opinii.

Nadal podstawową zasadą wprowadzania ograniczeń jest porozumienie z reprezentatywną organizacją związkową. Dotyczy to również możliwości wprowadzania kolejnych ograniczeń.

Tarcza wprowadza także możliwość zmuszenia pracownika do wykorzystania zaległego urlopu wypoczynkowego. To rozwiązanie korzystniejsze od pierwotnej propozycji, gdzie proponowano możliwość wykorzystania w tej formie nawet połowy bieżącego urlopu.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej